Мирчев: БСП е твърдо против Истанбулската конвенция, ПЕС да ни разбере

OFFNews 19 юли 2018 в 10:58 1665 0

БСП има твърда позиция против Истанбулската конвенция. ПЕС не може да оказва натиск върху БСП. 

Това заяви пред БНР народният представител от ПГ на "БСП за България" Стоян Мирчев. Той обясни, че в България е пристигнала делегацията на ПЕС, която ще се срещне с различни НПО-та по проблеми, свързани с темата домашно насилие и накрая ще имат среща и с ръководството на ПГ на левицата и на НС на БСП. На въпрос- дали се очаква натиск за смяна на позицията на БСП по отношение на Истанбулската конвенция, Мирчев заяви: "НС на БСП има твърда своя позиция, която е заявявала не веднъж. Мисията им е проучвателна и най-вероятно за продължаване на диалога. Натиск върху БСП не може да бъде оказван".

Депутатът каза, че на срещата ще бъде обяснено, че БСП, чрез Народно събрание, е предприела мерки за ограничаване на домашното насилие у нас. "Ако те смятат, че можем да предприемем допълнителни мерки чрез българското законодателство, са добре дошли да ни помогнат", каза още той.

За вероятността БСП да бъде изключена от ПЕС, ако не промени позицията си за конвенцията, Мирчев коментира, че левите партии събират в себе си разнообразни виждания по еднакви теми. "В този случай, БСП има по-различно виждане от основните партии в ПЕС. Няма нищо по-нормално от това - да се намери балансирано решение - как ние можем да отговорим на очакванията на нашите партньори от ПЕС, тук в България, за справяне с домашното насилие, а те да се съобразят с нашите притеснения, свързани с Истанбулската конвенция", изтъкна той. Според Мирчев може би има нужда от още разговори.

Стоян Мирчев заяви, че с оглед на състоянието на левите партии, ПЕС трябва да разберат, че трябва да се защитават по-убедено позиции като икономическото неравенството в самите държави и между отделните държави в ЕС, липсата на сигурност, липсата на качествено образование и здравеопазване в част от страните, експлоатацията на капитала над труда. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови