Нинова с 5 стъпки за управление на водите

OFFNews Последна промяна на 12 януари 2021 в 09:08 909 0

Хиляди хора отново са в бедствено положение заради наводнения, написа Корнелия Нинова във Фейсбук.

Лидерът на българските социалисти е категорична: „Наводненията се дължат на некомпетентното и безхаберно управление и на корупция, и безнаказаност във водния сектор. През 2014 г. преживях заедно с жителите триметровата вълна, потопила Мизия. И до ден днешен няма виновен за жертвите и разрушенията. А десет дни след като водата се оттече, в града остана килим от риба. Не ни потопи дъжд, а корупционна схема за отдаване на язовири на концесия. И днес премиерът Борисов ни убеждава, че щетите от наводненията вчера ще бъдат покрити. Нищо подобно няма да се случи. ГЕРБ не са способни да решат проблема, защото те го създадоха“.

Председателят на БСП Корнелия Нинова посочи начините за преодоляването на проблема в пет стъпки: Водите са национално богатство, елемент на националната сигурност; Държавата финансира и изгражда напоителни системи, свързани с язовирите; Пълна ревизия на концесиите на язовирите и прекратяване за неизрядните концесионери;
Нарушителите, предизвикали наводнения и щети получават присъди в най-кратки срокове и пето - на общините последователно и ежегодно се осигуряват целеви средства от бюджета за почистване на корита на реки и улични шахти. 

Управлението на водите трябва да е национален приоритет с модерни, прагматични и целеви политики, заяви лидерът на БСП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови