Нинова поряза ГЕРБ още преди срещата: Съмняваме се, че искат редовен кабинет

Йорданка Веселинова 04 май 2023 в 12:56 2555 0

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Корнелия Нинова

Лидерът на БСП Корнелия Нинова поряза надеждите на ГЕРБ-СДС за общ кабинет с "лица" (по думите на Бойко Борисов, б.а.) още преди срещата между двете парламентарни групи.

По думите ѝ днес левицата е получила покана от партията на Борисов за обсъждане на управленската програма на ГЕРБ, но им били изпратени таблиците на ПП-ДБ, които вчера експерти от ГЕРБ-СДС вкупом критикуваха. Нинова не одобрява получената програма и заради това, че в нея изобщо отсъства темата бюджет.

"С нас игричките, които си играеха с "Продължаваме промяната" и "Демократична България", не могат да играят. Ние сме сериозна партия. Ако ГЕРБ наистина имат намерения за работещ парламент и редовно правителство, в което вече започваме да се съмняваме, за нас подходът трябва да е друг", каза тя.

По думите ѝ първо трябва да се извадят 5-6 национални приоритета, които са надпартийни, след това се определя срок, в който да се свършат тези задачи. На последно място се избират и хората, които да постигнат зададените цели, заяви Корнелия Нинова.

"ГЕРБ имаха един слоган - "Ред в хаоса". В момента правят точно обратното: хаос в реда", добави тя.

Нинова заяви още, че ако се постигне някакво съгласие с ГЕРБ, то на левицата ще са ѝ нужни около три дни, за да проведе допитването да партийните органи за сваляне на забраната за потенциално управление с Борисов. Тя не коментира дали формулата ще бъде експертен кабинет, или пък правителство с "лица". По думите ѝ, ако това НС не успее да излъчи кабинет, то поне трябва да се гласува бюджет.

В отговор на въпрос на OFFNews дали БСП ще постави социалната си политика и респективно очаквано по-високия дефицит като условие за подкрепа за мандат на ГЕРБ, Нинова отговори: 

"Ако се стигне до смислени разговори по политики, ние ще потвърдим, че сме за дефицит между 4 и 4,5%."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков