Quantcast

Нинова: Пак ще плащаме повече за лекарства на частните болници

OFFNews Последна промяна на 30 октомври 2020 в 12:44 1218 0

Корнелия Нинова

Управляващите дадоха възможност на частните болници да се плащат в пъти по-скъпо за едни и същи лекарства, спрямо това за държавните и на общинските.

Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от името на парламентарната група. Тя обясни, че след като Министерски съвет тази седмица приема поправка в Закона за обществените поръчки, която ограничава това, някъде по пътя между МС и тази зала на Народното събрание поправката за частните болници изчезва от закона, който беше приет вчера.

Нинова припомни хронология по случая. В началото на годината през януари вече бившият управител на НЗОК д-р Дечев изнесе данни за системно ощетяване на публичните средства от Здравната каса в полза на частни интереси. Той тогава каза пред обществото, че Здравната каса плаща на частна болница 7 пъти по-висока цена за едно и също лекарство на един и същи производител, спрямо това, което се плаща на държавните и общинските болници. Тя обясни, че това е така, защото частните болници са освободени от задължението да правят търгове за лекарства. Нинова припомни, че това се е случило през 2016 г. по искане на Лъчезар Иванов от ГЕРБ, както и от Реформаторския блок, Патриотичен фронт, АБВ и ДПС.

Нинова обърна внимание, че тогава министър Кирил Ананиев е поел ангажимента да се внесе поправка в закона, която да изравни статута на държавните и частните болници. Европейската комисия дори образува производство срещу България за нарушаване на договора за функциониране на ЕС и тази процедура продължава и до ден днешен. “Разбираме, че ЕК е предупредила правителството на Борисов през януари 2019 и сега през ноември 2020 за тази процедура и че веднага трябва да се поправи тази ситуация и държавните и частните болници да се изравнят. И какво от това? Министерски съвет тази седмица приема тази поправка и някъде по пътя между МС и тази зала на Народното събрание поправката за частните болници изчезва от закона. Вчера, уважаеми депутати, освен БСП, вие гласувахте този закон, като отново дадохте възможност на частните болници да се плащат в пъти по-скъпи едни и същи лекарства, спрямо това, което плащате на държавните и на общинските", каза още Нинова.

Според нея ГЕРБ имат конституционен, европейски проблеми и проблеми с лобизъм.Тя попита и кой ще носи отговорност за това.

"И в криза ли няма да спрете. И в криза ли ще продължите да крадете?", попита още лидерът на БСП.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !