Нинова: От месеци предупреждавахме, че Европа ще ни спре пари

OFFNews 14 юни 2016 в 17:08 4985 4

„От няколко месеца предупреждаваме, че България е заплашена от санкции по европейски програми. Нашите предупреждения бяха отхвърлени от правителството като несериозни. Единственият начин да се отговори на правителството на Борисов е да се разполага с документи и факти“.

Тава заяви председателят на БСП Корнелия Нинова по темата със спирането средства по Програмата за развитие на селските райони.

На пресконференция Нинова представи писмо на ЕК от главна дирекция „Земеделие и развитие на земеделските райони“, с което опроверга думите на зам.-министъра на земеделието Васил Грудев от вчера, че това не е истина.  „Край на мита „на тях им ги спират, на нас ни ги пускат“, допълни тя.

Нинова цитира текст от писмото: „Грешките в обществените поръчки, не са правилно и прозрачно отчетени и оказват влияние върху изчисленията. Заради което ГД „Земеделие“ смята, че резултатите от работата на Сертифициращия орган не могат да бъдат използвани като снова за приключването на сметките на Разплащателната агенция. ГД „Земеделие“ не би могла да получи достатъчна увереност, че разходите на РА BG1, Държавен фонд „Земеделие“ са направени в съответствие с правилата на ЕС“. 

Според председателят на БСП това означава, че тези пари няма да бъдат платени от Европа, а като последици за всеки българин ще бъде тези пари, около 1.1 млрд. лв., да се покрият от националния бюджет. „Следващата стъпка е този непредвиден разход от националния бюджет да бъде покрит със заем. След миналата седмица вече е 17 млрд. лв заем и ще продължава да расте. Това е подаръкът от правителството на Борисов“, коментира още тя.

По нейните думи това са заеми и дългове, които ЕК няма да възстанови, защото фирми, процедури и обръчи от приближени до правителството, оползотворяват европейски средства не по предназначение.

Нинова припомни, че миналата седмица БСП е започнала да изнася факти за фирми и механизъм за раздаване на средства.

„Подписват се едни договори на ниски цени, а след това се сключват анекси на нови допълнителни плащания, плащат се пари за неизвършени дейности, без процедура по обществена поръчка, предоговарят и дават на фирми, които са спечелили веднъж нови поръчки. Куп нарушения, които водят то това“, обясни председателят на БСП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8359

4

ОФчар

14.06 2016 в 18:44

Избери Курнелия, получи Гоце!

21668

2

Руслан

14.06 2016 в 18:18

На Нинова и за датата не вярвам.
При такава офса на чело на БеСеПе единствено прогнозираме безметежно бъдеще за тиквоча.