Нинова: Няма да подкрепим правителството на Трифонов

OFFNews 13 юли 2021 в 14:03 5573 2

Корнелия Нинова

Снимка БТА/Христо Касабов

Корнелия Нинова

Няма да подкрепим предложеното правителство и мерките за действие от Слави Трифонов.

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на брифинг.

Тя допълни, че партията има 4 мерки, които следва последователно и принципно. 

Първата – да се промени моделът на паралелната държава и задкулисието. Втората – да се върне държавността там, където й е мястото – в българските институции и да се управлява чрез тях.

Третата е социалната политика и социалните проблеми на хората, които да бъдат решавани чрез парламента. Политика за конкретните проблеми на конкретния човек. Четвърто – да гарантираме сигурност и стабилност на България.

С предложението на Трифонов нищо от тези наши 4 цели не се изпълнява. Употреби се справедливият гняв на хората за поредния политически експеримент, обясни Нинова. 

Не само, че не се предлагат промени за смяната на управление, а като че ли досегашният модел се повтаря. Вместо да се продължи доброто, направено от служебния кабинет, единствената държавна банка – ББР, да се преструктурира, така че да помогне, се предлага за приватизация. Сигурно вече има и решение кой ще е купувачът.

Концесиониране на Автомагистрали също означава от хората да се събират още и още пари. Не става и дума за сериозна променя в съдебната система. Закриването на спецсъда и спецпрокуратурата са и наши приоритети. Но не само това е необходимо за съдебната система.

В крайна сметка стари лица, управлявали чрез прехода, се предлагат да правят новия модел.

Трифонов налага тежък удар по парламентаризма с начина, по който поднася своето предложение – без диалог и вместо от джипката, от фейсбука.

Не сме се борили толкова години, за да заменим един авторитарен модел с друг, подчерта Нинова. 

Това не е програма, не е дори и план за управление. Няма и дума за социална политика. Няма нищо за призчисляване на пенсии, за увеличаване на заплатите на работещите бедни – нищо! Няма никаква промяна в модела на здравеопазване и образование.

Какво ще правим ние оттук нататък: Другата неделя свикваме Национален съвет. Освен за резултатите от изборите, ще говорим и за бъдещето. Изпълнителното бюро ще предложи на Националния съвет, ако третият мандат ни бъде връчен, да не го връщаме веднага. Ще започнем открити разговори и ще опитаме да предложим кабинет, каза още Нинова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови