Нинова не иска разговори за правителство преди петък, както предлага Мая Манолова

Да не отнемаме правомощия на президента, а да се договорим за актуализацията на бюджета, предлагат от БСП

OFFNews 23 август 2021 в 14:33 3114 1

Снимка Архив

БСП ще чака до петък на кого президентът Румен Радев ще връчи третия мандат. Разговорите, които предлага формацията на Мая Манолова преди това, са противоконституционни, няма да участваме в нарушаване на нормалността в политиката. 

Не си спомням някога партия да е отнемала правомощията на държавния глава, това е унизително за него, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция на "Позитано" 20. Г-жа Манолова направи предложение до петък да се съберем и да проведем консултации по три въпроса - да вземем решение помежду си на коя партия да връчи мандата президентът, да разработим приоритети и да консултираме състава на Министерския съвет. Разбираме, че ситуацията е изключително
напрегната, но това изсиква висока степен на отговорност и търпение, коментира Нинова.

За петгодишен мандат като партия не сме си позволили да даваме на Румен Радев решения по въпроси, които са в неговите правомощия. Няма да го направим и сега. Ако мандатът бъде връчен на нас, ще започнем разговори с другите, уточни Корнелия Нинова.

Тя посочи, че ако БСП получи мандата, първата задача ще бъде в седемдневен период да бъде излъчен кандидат за министър-председател. След това ще бъдат обсъдени приоритетите и персоналният състав на предложението за правителство.

Нинова подчерта още, че вместо партиите да се "пазарят" при кого да отиде мандатът, трябва до петък да се постигне съгласие по актуализация на бюджета. 

Четирите партии - БСП, ДБ, ИТН и "Изправи се БГ! Ние идваме" да излъчим финансисти, икономисти, специалисти по социална политика и др. и до петък да постигнем съгласие за актуализацията на бюджета, предлагат от БСП. 

Мнозинство за актуализацията на бюджета ще е добър знак, че ще можем да съберем мнозинство и за да излъчим правителство, обясни Нинова. 

Ако не бъде актуализиран бюджетът, държавата няма да спре, но ще има проблем със закупуването на лекарства - например ремдисивир, пари за медиците на първа линия, за пенсииите, обясни Нинова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови