Нинова нападна служебния кабинет: Изхарчиха парите, затова внасят неодобрен от никого бюджет

Йорданка Веселинова 28 април 2023 в 13:02 2928 0

Архив

Снимка БГНЕС/ЛЮБА ФИЛИПОВА

Корнелия Нинова, лидер на БСП

Служебният кабинет изхарчи парите и затова внася неодобрен от никого бюджет, заяви в декларация от трибуната на парламента лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Тук няма нито една партия, която да гласува за този бюджет, а ние трябва да го одобрим, посочи тя. - И въпреки това на инат днес служебният МС го приема и го внася. И нали знаете какво ще стане отново – ами те депутатите са виновни, партиите не стават."

Нинова припомни, че в предходния парламент кабинетът на Гълъб Донев отказа да внесе в НС проектобюджет с аргумента, че не били редовно правителство и не следвало да залагат дългосрочни политики. По думите ѝ настоящата ситуация е същата, но пък този кабинет сега внася текстовете. Според нея причината за това е, че парите са свършили. (В края на 2022 г., когато депутатите удължиха миналогодишния бюджет, бе заложено, че текстовете ще важат четири месеца, в които не влиза времето, през което няма работещ парламент. Това означава, че нова план-сметка трябва да има най-късно до началото на лятото - б.а.)

Корнелия Нинова изтъкна още, че за първи път се внася проектобюджет, който не е одобрен от никого - нито от парламентарните групи, нито от синдикатите, нито от работодателите.

Лидерът на БСП каза, че сигурно този бюджет ще влезе в парламента още днес.

"Или го приемаме на първо четене, въпреки съпротивата си, и между първо и второ търсим начин да го коригираме. Вторият вариант, който чувам от "Продължаваме промяната" от вчера е, че този бюджет ще бъде отхвърлен на първо четене и ще бъде върнат на служебното правителство да направи друг", коментира тя.

"Кое ви дава гаранция, че няма да влезе същият, колко време ще прави друг, какво ще запише в този друг", попита Нинова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!