Нинова на консултациите с ДБ: Вероятно другата седмица ще говорим за структурата на МС

OFFNews 21 юли 2022 в 14:23 3284 0

консултации

Снимка БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ

Консултациите между БСП и ДБ

Вицепремиерът и лидер на БСП Корнелия Нинова обяви по време на консултации с "Демократична България" за съставяне на правителство, че "вероятно" другата седмица ще се пристъпи към следващ етап от преговорите - структурата на Министерския съвет.

Лидерът на БСП и настоящ министър на икономиката в оставка допълни, че първият разговор с ДБ ще бъде по-лесен, защото са съавтори на програмата, направена при връчването на първия мандат от президента Румен Радев на "Продължаваме промяната".

"И пред Вас декларираме сериозната си готовност да опитаме да съставим работещо правителството. Ще поговорим по програмата, но искам да Ви информирам, че дадохме възможност на "Има такъв народ" да правят предложения по програмата, тъй като те не са съавтори", заяви Корнелия Нинова. 

По думите й от ИТН приемат програмата и я допълват с добри предложения, ориентирани към икономическата и социалната политика. "За нас е по-важно да декларираме волята, ако имате такава, за кабинет - първо по политики в програмата, а после, ако постигнем съгласие, за структурата на МС", допълни тя. 

Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов благодари за поканата и "за това, че сте се нагърбили със сериозната задача да намерите някаква формула, по която да можем да съставим правителство с третия мандат".

По думите му за ДБ е важно и се радват, че консултациите стъпват на програмата. Според него формацията ще се включи по-активно в процеса, когато има излъчена кандидатура за премиер от "Продължаваме промяната". 

Атанас Атанасов, от своя страна, заяви, че предизвикателствата и кризите са много по-силни от различията, които имат: "Даваме си сметка за това, подхождаме конструктивно и отговорно, защото рискът България да остане в зимните месеци без пари е наистина голям". 

По думите му този риск дава възможност за политическа дестабилизация и няма да допуснат това.

Нинова заяви, че ПП ще се произнесе за кандидатурата за премиер, след като са сигурни, че има съгласие по програмата - и "в общи линии такова съгласие има". 

Очаквайте подробности.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови