Нинова: Борисов като добрия Дядо Мраз каза, че ще приеме социалните ни предложения

Ружа Райчева 10 ноември 2022 в 13:30 1362 2

БСП на среща с ГЕРБ в парламента

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

БСП на среща с ГЕРБ в парламента

ГЕРБ обявиха готовност за удължаване на действието на сегашния държавен бюджет. БСП са съгласни, но настояват за промени между първо и второ четене с фокус върху социалната сфера, стана ясно от днешната среща между представители на парламентарните групи на ГЕРБ и БСП в Народното събрание.

ГЕРБ бяха представлявани от лидера на парламентарната им група Десислава Атанасова и от депутатите Делян Добрев, Кирил Ананиев, Деница Сачева, Деница Николова и Костадин Ангелов. От страна на инициаторите на срещата - БСП - дойдоха лидерът на партията Корнелия Нинова, Георги Свиленски, Румен Гечев, Георги Гьоков, Драгомир Стойнев, Кристиан Вигенин и Христо Проданов. 

Корнелия Нинова заяви, че БСП имат сериозни различия с ГЕРБ по въпросите за бюджета, тъй като ГЕРБ смятат, че е добре да се удължи сега действащият бюджет, а БСП са против, тъй като това би значило замразяване на доходите:

"Ние ще внесем предложения за промени в социалната част, като, разбира се, това ще е спрямо с възможностите на страната. Борисов каза, че ще приеме нашите социално предложение като добрия Дядо Мраз, разбирам, но ние все пак трябва да си говорим отговорно."

Какво предлагат БСП?

БСП са на мнение, че служебният кабинет е добре да внесе нов бюджет, но щом не го прави и ще има удължаване, според тях е добре да има подобрения между първо и второ четене. "Не бива да позволяваме популистко наддаване и риск за финансовата стабилност", призова Нинова. 

Левицата иска минималната работна заплата да се увеличи до 850 лева (което е 50% от средната). БСП също така предлага да се отпуснат безплатни лекарства за деца до 14 г., безплатни учебници за всички от първи до дванадесети клас, еднократна помощ за учениците в начален курс на стойност 300 лева, освобождаване на младите до 26 г. до данък върху дохода и необлагаем минимум в размер на линията на бедност - 504 лв.

Друго предложение е майчинството да следва минималната работна заплата и през втората година да стане 850 лв., преизчисляване на пенсиите, подкрепа за енергийно бедните, таван на цените на ток, парно, газ и вода, както и въвеждане на две тарифи.

Бившият социален министър Георги Гьоков представи идеята на БСП еднократната помощ при раждане на първо дете да стане 500 лв., за второ - 1000, за трето -1500 лв., като майките студентки да получат по 10 работни заплати - 8500 лв. Предвижда се и майките на второ и трето дете, които са се осигурявали 24 месеца преди раждането, също да получат еднократна помощ от 8500 лв.

Нинова обобщи, че предложенията на БСП ще струват на бюджета между 2-3 млрд. лв. Тя посочи, че преизчисляването на пенсиите спрямо средно осигурителния доход действително е много скъп вариант, но че БСП са длъжни да го предложат. 

Призиви срещу "популистките наддавания"

След представянето на предложенията на БСП Нинова призова депутатите да се въздържат от популистки наддавания в пленарната зала между първото и второ четене на Закона за държавния бюджет. 

Десислава Атанасова каза, че ГЕРБ са се отзовали на поканата за срещата, защото си дават сметка, че българският парламент е призван да взима конструктивни решения в името на гражданите.

Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева

По думите ѝ от никоя парламентарна група не е направила заявка, че ще подкрепи даден мандатоносител и затова депутатите трябва да имат готовност за обсъждане на удължаване на Закона за държавния бюджет.

Нинова напомни, че миналата година внесеният в парламента бюджет за удължаване беше променен в пленарната зала. Според нея този път Народното събрание трябва да е по-гъвкаво, защото налице вече са последиците от войната в Украйна.

Главният икономически експерт на БСП Румен Гечев посочи, че основната работа по бюджета ще бъде за изпреварването на инфлацията. Той каза, че трябва да се гарантира растеж, изпреварващ БВП, за да се затвори "огромната ножица".

"Ние смятаме, че оценката на служебния кабинет за растежа на БВП догодина е песимистична. Мислим, че може да се направи така, че той да стане между 2,2 и 2,5%. (...) Трябва да можем да подготвим страната ни максимално за тези рискове, свързани с вътрешния и външния дълг", заяви Гечев. 

Деница Сачева каза, че представените от БСП социални мерки не са насочени към зимата, а по-скоро са свързани с евентуален мандат и управленска позиция, тъй като за изпълнението им трябва по-дълъг период.

"Според нашите сметки това, което предлагате, възлиза на 4,8 млрд. лв. Трябва да се направят по-прецизни анализи за това колко струват тези предложения и кои от тях имат въздействие върху директни политики", заяви тя и призова за анализ на всичко направено до момента, така че да се съхрани пенсионният модел до момента. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2070

2

НЕМА ТАКЪФ

14.11 2022 в 18:08

ДЕДО МРАЗ УМРЕ С КОМУНИЗЪМА И СОЦИАЛИЗЪМА ! НЕ СЕ ПРАВИ НА СНЕЖАНКА , ЧЕ КАКТО СИ СЕ НАКЛАЛА , НЕ ПРИЛИЧАШ ! НЕ ТЪРСИ КОКАЛА , ВЕЧЕ Е ОГЛОЗГАН !