Николай Николов: Само 0,2% от бюджета на София за спорт е срамно малка сума

OFFNews 26 януари 2018 в 10:44 7683 0

Само 0,2% за спорт от рекордния бюджет на София е срам за управляващите в Столична община. Това коментира членът на Комисията за децата, младежта и спорта от БСП Николай Николов по време на първата за годината сесия на СОС. На нея беше гласуван Бюджет 2018 на Столична община.

"През 2018 година София е европейска столица на спорта, а управляващите в СО отделят малко над 3 милиона лева от рекордния бюджет от над 1,5 милиарда за спорт. Много се надявах, че след като бюджетът е рекорден, и средствата за спорт ще бъдат рекордни, но останах крайно разочарован, коментира той.

Предложението на групата на БСП в СОС, което направих и в зала, беше бюджетът за спорт да бъде увеличен с 5 милиона лева, за да стигнем поне до половин процент от общия бюджет. За сравнение само ще дам бюджета за спорт на градове като Варна, Бургас и Пловдив. Във Варна отделят 1,3 милиона или 0,3% от общ бюджет 385 милиона, което е 4 пъти по-малко от този на Столична община. В Бургас отделят 1,150 милиона или 0,5% за спорт от общ бюджет 221 милиона или 7 пъти по-малък от този на СО. Рекордьорът е Пловдив, където средствата за спорт са 2,8 милиона или 0,8% от общия бюджет на общината, който е 369 милиона или 4 пъти по-малък бюджет от този на СО".

Николай Николов добави, че увеличените двойно средства по програмата за детско-юношески спорт - от 400 000 на 800 000 лева - също са крайно недостатъчни. "В последните две години съм оценител на клубове, които кандидатстват по тази програма, обясни той. За да бъдат задоволени нуждите им са нужни 1,435 милиона лева".

Общинският съветник от групата на БСП предложи през топлите месеци на 2018 година спортните съоръжения в София да провеждат политика на отворени врати. "Идеята е те да бъдат използвани безплатно от хората в града ни. Кметът Йорданка Фандъкова обеща да направи среща със спортния министър Красен Кралев и да обсъди подобна възможност, както и изграждането на две многофункционални спортни зали в най-населените райони "Младост" и "Люлин", коментира Николай Николов. А аз ще проследя дали обещанието ще бъде изпълнено, допълни той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови