Никола Минчев: В дневния ред на парламента е закриването на спецсъда и спецпрокуратурата

Ангел Марковски 04 декември 2021 в 11:38 5401 1

Снимка БТА/Минко Чернев

Никола Минчев

Нашата цел е да правим политика по нов начин, по правилен начин. Това каза в предаването на Би Ти Ви "Тази събота и неделя" новоизбраният председател на 47-ия парламент Никола Минчев. По думите му, това, което е било до момента - НС да е придатък на изпълнителната власт, е ситуация, която ще бъде избягвана в новия парламент.

Ще бъдем истинска парламентарна република, заяви Минчев. Като сериозен приоритет той посочи съдебната реформа.
Въпросът за справедливостта е много наболял в обществото, поради което съдебната реформа е сериозен приоритет на повечето политически формации, включително на тези, които преговарят за коалиционно споразумение, отбеляза той. Конкретните параметри на една съдебна реформа подлежат на доуточняване, но е нужна промяна на антикорупционната комисия, на ВСС, която сега може да се направи с обикновено мнозинство. Когато се наложи конституционно мнозинство, ще трябват по-широки разговори, отбеляза председателят на НС. В дневния ред на парламента е закриването на спецсъда и спецпрокуратурата, за което не стигна време на 46-то НС.

Най-малко трябва да тръгне дебат по проекта на президента за конституционни промени, но той първо трябва да ги внесе, отговори Никола Минчев на въпрос. Той смята, че сама по себе си конституцията е добра, но може да се правят промени в частта за съдебната власт.

Темата за смяната на главния прокурор е много наболяла, изисква малко повече време, прокурорските промени трябва да се направят през закона за съдебната власт, посочи още председателят на парламента.

Един от начините, по които главният прокурор влияе, е централизираната структура на прокуратурата, което му дава възможност да влияе върху всички прокурори, промяната в тази структура на ВСС минава обаче през конституционни промени, което я прави по-трудна, посочи Минчев. Според него един от начините за сериозна промяна на ВСС е той да стане временно действащ орган.

Има предпоставки коледната ваканция на депутатите тази година да не е обичайната за НС, има доста важни задачи и, може би, няма да е пълната ваканция, но предстои дебат в парламента, съобщи Минчев.

В Народното събрание е възприето тълкуване, че поради специфичния допуск, сградата не се води обществена в общоприетия смисъл и затова не се прилагат всички разпоредби на министъра на здравеопазването за допуск до обществени сгради. Така той отговори на въпрос дали от депутатите трябва да се изисква зелен сертификат. Той призна, че самият е ваксиниран и добави, че ще бъде помислено дали това тълкуване съответства на реалната ситуация.

Идната седмица ще бъде сформирана комисия за промени в правилника, стана ясно още от думите на Минчев, но като цяло той смята настоящия за добър. Председателят на парламента е против т.нар. политическо номадство в НС - депутати от една парламентарна група да преминават в друга. Правилникът поне от 10 години не позволява това и смятам, че няма да се коригира, уточни той.

Минчев съобщи, че ще има ротация на заместник-председателите на парламентарната трибуна, защото са седем, а пултовете им са шест.

В личен план парламентаризмът не е нов в рода му - прадядото на Минчев - Сирко Станчев, е бил депутат в последните две НС преди 9 септември, осъден от Народния съд и убит. Не разчитам на това ДНК, за да се справя в този парламент, заяви Минчев.

Той обясни, че е получил покана от Кирил Петков да се присъедини към "Продължаваме промяната", а иначе двамата се познавали от около шест-седем години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Атентатът в ''Света Неделя''. Лекция на проф. Вили Лилков