Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Няма защитена професия. Корнелия Нинова показва, че не следи уредбата и не познава терминологията

Александра Маркарян 12 ноември 2020 в 15:17 2221 1

Приказките, че няма реформи са приказки на политици, които не са си направили труда да се задълбочат. Добре е от време на време да слушаме и по-професионални неща.

С такъв коментар министърът на образованието отговори на въпрос, свързан с изказването на лидера на БСП Корнелия Нинова, която поиска здравни грижи да се превърне в защитена професия.

"Няма такова нещо като защитена професия. С думите си тя показва, че не следи уредбата и не познава терминологията", отбеляза Вълчев.

Здравни грижи стана приоритетно направление, съгласно решение на Министерския съвет, проекта за което беше публикуван преди месец и половина - добре е да се следи, каза още той и разясни: "Няма защитена професия, има защитени специалности, които са специалности, които съществуват само на едно място, уникални са".

Пример за такива са "Арабска филология" и "Японистика", но не и "Мениджмънт с английски език".

Дадохме право на втора стипендия за "Здравни грижи", но липсата ѝ не е основният проблем. Той е, че няма търсене от страна на студентите. Искаме да увеличим бройките, но университетите ни подават само със 100 бройки повече именно по тази причина.

Предстои приемането на механизъм за сключване на договори между работодатели, висши училища и студенти - така таксите ще бъдат поемани от държавата срещу ангажимента завършилият студент да започне работа при съответния работодател, каза Вълчев и изрази очакванията си лечебните заведения да са първите възползвали се от това.

Това вече се реализира, законово е, предстои подзаконовата му уредба, за да може с приема за следващата година да е факт, допълни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews