Няма работещи регулатори в България, според Ивайло Мирчев

Слага се евтино лед осветление с ниско качество, защото от всяка обществена поръчка се опитва да се открадне нещо, каза депутатът от ДБ

OFFNews 28 януари 2022 в 08:42 2150 0

Снимка БНТ

Дали са 9, 5, трима или един членовете на КЕВР няма значение, въпросът е, че в момента няма работещи регулатори в България. Има хора в КЕВР, които са на определена политическа сила, които защитават определени интереси и това се случва не само в КЕВР, случва се в БЕХ, в Електроенергийния системен оператор, защото става дума за милиарди. 

Това заяви депутатът от ДБ Ивайло Мирчев, заместник-председател на парламентарната комисия по енергетика, по БНТ. 

Целта е само една - да има истински, независим регулатор. Не знаем дали това са подходящите кандидати - единият е предложение на "Продължаваме промяната", а другият на "Има такъв народ", ще се срещаме, но не виждам причина да не ги подкрепим. Искаме да видим техните приоритети и тогава ще вземем решение. Станислав Тодоров го познавам много добре и нямам никакви съмнения за неговите професионални качества, допълни Мирчев.

"Г-н Цацаров и г-н Гешев, ако си гледаха работата, тази върхушка в енергетиката нямаше да действа и прокуратурата щеше да е повдигнала обвинения, вместо да се пуска чадър на определени действия над определени хора, добави Ивайло Мирчев. Той подчерта, че всички засегнати от високите сметки за ток ще бъдат компенсирани. Подготвя се автоматичен механизъм, който да сработва в такива ситуации, в момента в Закона за енергетиката това липсва, обясни той. 

По думите му се слага евтино лед осветление, с ниско качество, защото от всяка обществена поръчка се опитва да се открадне нещо.

Според Ивайло Мирчев е необходимо създаването на орган в това отношение, който да консултира общините и да съблюдава как се провеждат обществените поръчки.

"Мораториумът не трябва да продължава до края на март, нашите планове бяха до началото на февруари да бъде прекратен, защото мораториумът е лошо решение, ужасно решение, надявам се промените в Закона за енергетиката да бъдат приети бързо и мораториумът да бъде премахнат бързо", каза още Ивайло Мирчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови