Няма нито дата, нито конкретен срок за членството на България в организацията на развитите държави

OFFNews 27 август 2019 в 19:16 3323 0

Снимка gov.bg

Анхел Гурия и Бойко Борисов

Няма нито дата, нито конкретен срок за членството на България в организацията на развитите държави. Това става ясно от съобщение на правителствената пресслужба, изпратено до медиите тази вечер.

Министър-председателят Бойко Борисов днес е провел телефонен разговор с генералния секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) Анхел Гурия.

ОИСР е международна организация на развитите държави, която има за цел сътрудничество за намиране на решения на общите проблеми в икономическата и социалната сфера, в областта на околната среда, образованието и пазара на труда.

Днешният телефонен разговор с Борисов се е провел по искане на Анхел Гурия. Двамата са се обединили "около разбирането, че е налице нова динамика в отношенията".

През юли тази година в Познан - в рамките на Срещата на върха на Берлинския процес за Западните Балкани -  Борисов връчи на Гурия Плана за действие на България за периода 2019-2020 г. Планът отразява "решимостта и готовността на българското правителство да ускори действията си по покриване на стандартите и изпълняване на критериите за членство в ОИСР."

Днес българският министър-председател е заявил, че "след като страната ни получи покана за започване на преговори за членство в ОИСР, сме готови да ускорим още повече работата по покриването на конкретните стандарти и критерии на Организацията."

Генералният секретар на ОИСР засега е на мнение, че "страната ни има добри шансове и с положителна нагласа очаква представянето на плана от министъра на икономиката Емил Караниколов на заседанието на Съвета на ОИСР в Париж през септември".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови