Няма да има военен парад в София за 6 май и тази година

OFFNews Последна промяна на 30 април 2022 в 08:43 1530 1

Снимка БТА/Владимир Шоков

С традиционния водосвет на бойните знамена и знамената светини пред Паметника на Незнайния воин в София, но без военен парад и тази година, ще бъде отбелязан 6 май - Денят на храбростта и празника на Българската армия.

Тази година няма да има военен парад на 6 май, каза пред БТА Митко Димитров, директор на Дирекция „Връзки с обществеността" в Министерството на отбраната.

Ще се състои тържествен водосвет на бойните знамена и знамената светини, който ще започне в 9:00 ч. пред Паметника на Незнайния воин.

При изпълнението на националния химн ще бъдат произведени 20 артилерийски салюта.

През 2020 г. и през 2021 г. заради пандемията от COVID-19 нямаше парад на Гергьовден, като празникът беше отбелязан с прояви, съобразени с противоепидемичните мерки.

В страната по повод празника ще има демонстрации на способности на въоръжените ни сили, каза още Митко Димитров. Военнослужещи от Сухопътните войски ще покажат своите умения на учебния полигон „Ново село“, от Военновъздушните сили – на летището в Граф Игнатиево. Специалните сили ще демонстрират свои способности на полигона „Црънча“, а във Варна и в Бургас демонстрации ще покажат военнослужещи от Военноморските ни сили.

На 5 май ще се състои традиционната видеоконферентна връзка с националните командири на контингентите ни зад граница.

Вечерта на 5 май за жителите и гостите на София Представителният ансамбъл на въоръжените сили и Гвардейският духов оркестър ще изнесат празничен концерт в Борисовата градина. По-късно, в 21:00 ч., са предвидени и празнични илюминации.

На 6 май, по повод Деня на храбростта и празника на Българската армия, Администрацията на президента ще отвори врати за граждани, желаещи да се запознаят с работата на институцията, съобщават на страницата на държавния глава във Фейсбук. В 10:00 часа президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще приемат в кабинетите си първите гости.

Ден на отворени врати и празнична програма на Гергьовден ще има и в Националния военноисторически музей (НВИМ) и филиалите му - Военноморския музей във Варна и Музея на авиацията в Крумово. В НВИМ по традиция за празника на армията обявяват свободен вход от 10:00 до 17:00 ч. за постоянната си хронологична и за външната експозиция. Тази година ще може да бъде разгледана и подготвената за празника изложба „Орденът, превърнал се в мерило на българската храброст“, посветена на първото създадено отличие в следосвобожденската история на България – ордена „За храброст“.

Празникът на Българската армия е един от най-старите в националния ни календар. Традицията на Гергьовден като воински празник датира още от първите следосвобожденски години. За първи път 6 май се отбелязва като празник на Българската армия, утвърден за Ден на храбростта с указ 5 от 9 януари 1880 г. на княз Александър I. Церемонията е включвала панихида в гарнизоните, поздравления и обяд за кавалерите на ордена "За храброст" - учреден с указ 1 от 1 януари 1880 г. на княз Александър I, и ограничени военни паради.

В годините до 1919 г. страната ни има два военни празника. Освен 6 май - Ден на храбростта, се е отбелязвал и Ден на бойната прослава на 27 ноември в чест на победата на Българската армия в Сръбско-българската война през 1885 г. Тъй като на 27 ноември 1919 г. България е принудена да подпише Ньойския мирен договор, Денят на бойната прослава не се е отбелязвал през 20-те години на 20 в. От 1926 г. Денят на храбростта и Денят на бойната прослава се обединяват в Ден на храбростта и победите, честван в деня на св. Георги Победоносец - 6 май. През 1931 г. Денят на храбростта и победите е обявен за боен празник на Българската армия, който се отбелязва до 1953 г., когато с Постановление 129 на Министерския съвет от с.г. 23 септември е определен за Ден на Българската народна армия (годишнина от началото на септемврийските бунтове през 1923 г.). С Постановление 100 на Министерския съвет от 30 май 1991 г. 23 август е определен за Празник на Българската армия в чест на победата през 1877 г. на Българското опълчение на връх Шипка по време на Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.). С Постановление 15 на Министерския съвет от 27 януари 1993 г. до 1998 г. 6 май се отбелязва като Празник на Българската армия.

С промените в Кодекса на труда, приети на 6 май 1998 г. от 38-ото Народно събрание, 6 май се отбелязва като Гергьовден, Ден на храбростта и Българската армия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11619

2

Комита

30.04 2022 в 10:46

До Sashk:

Не! Защото тайничко сме дали военната си техника на Украйна, за да измете мурзилките обратно в Азия!