Nexo иска публично извинение от Мустафа Карадайъ заради нанесени щети и клевета

OFFNews 14 февруари 2023 в 12:38 3167 2

Мустафа Карадайъ на

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Мустафа Карадайъ на "Дондуков" 2

Адвокатската кантора Schulte Roth & Zabel LLP, представляваща компанията за търговия на криптовалути Nexo, е изпратила писмо до лидера на ДПС Мустафа Карадайъ с искане той да се извини публично заради негови неверни твърдения по адрес на компанията.

Вчера след регистрацията на ДПС в ЦИК Карадайъ е заявил, че Nexo "вече са признали вината си с текущите разследвания и са платили десетки милиони глоби", като определил служителите на компанията като "доказано виновни".

"Което е категорично невярно и показва смущаващо неразбиране на фундаментални правни положения", пишат от Schulte Roth & Zabel LLP. Адвокатската кантора потвърждава, че не са на лице каквито и да било наказателни разследвания и производства срещу Nexo в САЩ и отбелязва, че споразумението с Комисията по ценни книжа и борси на САЩ („SEC“) не включва никакви констатации или твърдения, че Nexo е участвал в измама или подвеждащи бизнес практики или че клиенти на компанията са били ощетени или подведени относно финансово състояние.

"Административната процедура на територията на САЩ не е изолиран случай за Nexo, а важи за цялата крипто индустрия на фона на динамичния регулаторен пейзаж в страната, при който всички компании са засегнати. Единствено Nexo и Kraken, една от най-старите платформи за обмен на дигитални активи, са осъществили споразумения с Комисията по ценни книжа и борси на САЩ („SEC“), съобразно новите изисквания на регулатора, като споразуменията са на принципа “no-admit-no-deny”, което означава, че въпросът за вина не е поставян на дневен ред. Това е в рязко противоречие многократните изявления на г-н Карадайъ", пишат от кантората в писмото до лидера на ДПС.

Schulte Roth & Zabel LLP категорично отбелязват, че “няма никаква връзка между каквото и да е регулаторно разследване на САЩ и неотдавнашната акция на българските власти
срещу българското дружество Ен Ди Ес ЕООД”.

От кантората поясняват, че обвиненията на българската прокуратура не изглеждат основани на задълбочено разследване или нямат основание. "Те са наложени от
български главен прокурор, срещу когото американски конгресмен наскоро призова Министерството на финансите на САЩ да предприеме антикорупционен процес – и
по-специално „действията на прокурора срещу банкови институции“ – които според конгресмена застрашават стабилността и сигурността на НАТО", отбелязват още от Schulte Roth & Zabel LLP.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!