Несебър и 4 села край Обзор искат контрареферендум, но няма как да стане скоро

OFFNews 17 май 2021 в 19:59 2279 0

Общинският съвет в Несебър прие днес решение за провеждане на контрареферендум в селата Баня, Емона, Паницово и Козница, съобщава БНР-Бургас.

Жителите на селата не искат да бъдат отделяни от община Несебър и да бъдат вписвани към новата 266-а община в България - Обзор. През февруари тази година 73% от жителите на Обзор и шестте села Приселци, Паницово, Раковсково, Козница, Емона и Баня решиха на референдум да се отделят от община Несебър.

Днешното решение на Общински съвет в Несебър всъщност няма юридическа стойност, тъй като за да се проведе втори референдум за отделянето на населени места, трябва да са минали най-малко 2 години от предишния.

Формалното решение предвижда на контрареферендума да бъде поставен въпросът: "Подкрепяте ли предложението с. Баня, с. Емона, с. Паницово и с. Козница да останат в границите на община Несебър?".

Мотивите на поискалите новото допитване са свързани с качеството на общинските услуги – здравни, транспортни, административни. Същевременно те се опасяват, че могат да изгубят множество социални придобивки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови