Ненчев не смята да съди държавата заради делата срещу него

OFFNews 08 май 2018 в 09:58 2116 0

Ненчев не смята да съди държавата заради делата срещу него

Бившият министър на отбраната Николай Ненчев няма намерение да съди държавата заради делата, които се водят срещу него. В интервю за bTV той коментира оправдателната присъда по едно от обвиненията срещу него - за поръчката на нови униформи за армията. 

На 23 април Върховният касационен съд го оправда окончателно за това, че е разпоредил спечелената от частна фирма поръчка да бъде дадена на "Интендантско обслужване" ЕАД, която е собственост на военното министерство.

Срещу Ненчев се води и дело за ремонта на изтребителите МиГ-29. Според прокуратурата той не е изпълнил служебните си задължения и не е осигурил авиационна безопасност и летателна годност на самолети от изтребителната авиация на Военновъздушните сили на страната.

Заседанието по делото е насрочено за 9 май.

„Подготвил съм силна защитна реч. Надявам се още утре да имам възможност да пледирам пред съда”, коментира той в интервю за сутрешния блок на bTV.

„Делата бяха две, едното приключи с 3:0, бях оправдан на три инстанции”, подчерта бившият военен министър.

„Чувствам се патриот и няма да съдя държавата си”, категоричен беше Ненчев.

Според него парадът на военните за 6 май е изглеждал малко като ретропарад поради липсата на модернизация. „Надявам се в близките години вече да покажем нова, съвременна техника, която да отговори на очакванията на българските военнослужещи”, допълни той.

„Мислех си, че много по-трудно е да осигуриш парите, отколкото да ги похарчиш. Сега започвам да се съмнявам. Пари са осигурени, но не се харчат, което ме кара да си мисля, че може да има и друга мотивация. Бавят се вече година и половина, ние бяхме пред финала за подписването на договор за изтребителната авиация, така че аз очаквах в рамките на месец-два този въпрос да приключи. Така и не се случи, не се случи и договорът с Военно-морските сили, който трябваше да бъде подписан за два нови кораба. Обезпокоен съм”, каза още бившият министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови