Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Ненчев иска временна комисия за договорите за ремонт на МиГ-овете

ОFFNews 25 ноември 2015 в 15:25 2952 4

Военният министър Николай Ненчев предлага да се създаде временна комисия към парламента, която да разследва всички договори, протоколи и разговори за ремонт на българските изтребители.

Пред журналисти в Народното събрание Ненчев уточни, че не става дума само за сегашния договор, но и за предишните.

Министърът заяви, че отлагането на ратификацията на договора за ремонта на МиГ-овете ни в Полша е заради "технически причини".

Според него в петък ще има повече време за дебати, въпреки че тогава ще има само час и половина, в който се приемат законопроекти, а след това започва парламентарният контрол. Ако точката не беше преместена за петък, тя щеше да започне да се гледа още днес.

По неофициална информация военното министерство е дало назад с ратификацията на договора. Министърът е поискал изтеглянето на ратификацията за петък, за да може правният екип на министерството да огледа още веднъж, ако има пробойни в договора. Вчера представителят в България на руската компания "РСК МиГ" ген. Александър Александров заяви, че Полша няма лиценз за ремонт на самолетите и не може да произвежда сама резервни части. Според него ремонтът на двигателите може да се прави само в завода производител или завод конструктор. 

Военният министър не пожела да отговори дали в договора изрично е записано, че самолетите ни ще бъдат ремонтирани с оригинални резервни части.

Ненчев каза още, че няма риск за нашата национална сигурност от случващото се между Русия и Турция. Той обаче призна, че "следим с тревога случващото се".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!