Ненчeв иска и чужди самолети да охраняват въздушното ни пространство

Симона Костадинова Последна промяна на 04 септември 2015 в 14:39 2971 6

Министърът на отбраната Николай Ненчев заяви, че се водят се разговори за съвместна охрана на въздушното пространство на страната ни.

Това заяви той пред журналисти в Народното събрание.

Възможни партньори били Полша, Гърция, Румъния и Италия и вече се водели неформални разговори. На въпрос кога ще се случи това, той обясни, че "би могло скоро".

Ненчев обясни, че на днешния съвет за развитие на коалицията е предложил промени в Закона за въоръжените сили, с които да стане възможна съвместна охрана на въздушното ни пространство.

По думите му идеята за съвместната охрана се насърчава от партньорите ни в НАТО. Той смята, че освен това така ще спестим средства.

Ненчев каза още, че не са водени официални преговори по темата, защото такива въпроси се обсъждат на срещите на министрите на отбраната на страните от ЕС.

Той каза още, че не се притеснява от днешното изказване на финансовият министър Владислав Горанов, че няма да има актуализация на държавния бюджет и е сигурен, че пари за ремонт на самолетите ни ще има. Ненчев обясни, че има личното уверение на премиера Бойко Борисов, че пари ще има.

Министърът обясни още пари за ремонт на нашите самолети може да не са нужни до края на годината, защото договорът с Полша е за разсрочено плащане.

Правителството даде мандат на министъра за водене на преговори за покупка на нови изтребители. До момента не са ясни резултатите от тези разговори. В същото време старите съветски изтребители спешно се нуждаят от ремонт. В момента България сама охранява въздушното си пространство. В мисията Air Policing обаче участват едва няколко изтребителя. Ако ремонтът им не бъде извършен спешно, има опасност от инциденти. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.09 2015 в 17:06

Както е тръгнало този скоро ще предложи да разпусне Българската Армия и ще повика чужда за защита на старната ни .

04.09 2015 в 16:14

Ако друг ще ни пази, защо са тия простотии с полската поддръжка? Какво замазвате очите на хората? Казвате, друг ще ни пази и точка.

04.09 2015 в 15:59

нула, ти пушка да беше хфащал, акъл да даваш.

04.09 2015 в 15:57

Абе за кога? То и без това не остана много време. Най-добре да изчакаме още малко.

Пък и РУСКИТЕ са и в момента най-качествени, а и китайците имат свои ДОБРИ МОДИФИКАЦИИ. Докато се натутка перуката с педероатлантическия пакт, току виж зели че долетели.

Дето вика НАРОДА: "Дето е текло - пак ще тече!" западняците са тука "от ден до пладне", после сичко ще си дойде пак на мястото.

04.09 2015 в 15:55

Възможно ли е, тези наши партьори да предложат например братска Република Турция да ни пази?

04.09 2015 в 15:19Вижте какво представлява една перука,начело на една неармия на една недържава.