Нейнски: Важно е България да има възможност да контролира изпълнението на договора с РСМ

OFFNews 20 юни 2022 в 09:38 2883 3

Надежда Неински

Снимка стоп кадър

Надежда Неински, бивш министър на външните работи на България

Много е важно България да си гарантира възможност за контрол върху процеса на изпълнението на договора за присъединяване на Република Северна Македония към ЕС. Ние трябва да знаем дали има политически гаранции за изпълнение на договора от 2017 г., коментира по повод френското предложение бившият външен министър Надежда Нейнски.

Според мен това е най-сериозното предложение, което България е получавала до този момент. За първи път се предлага българите да бъдат включени в конституцията на Северна Македония, като условие за присъединяването ѝ към Евросъюза и това се съдържа в проекто-заключенията, обясни тя.

Външно министерство поиска бързо решение на парламента за Северна Македония

Според нея трябва да се отдаде дължимото на Франция, въпреки че това е позиция на целия ЕС и ЕК ще мониторира изпълнението на договора.

Политическата стабилност винаги е изключително важна, това дава допълнителна сила в преговорите, за да е силна позицията ни, тя трябва да е единна. Очаквам в парламента премиерът да изрази своята позиция, а за да го направи, трябва да има решение на Министерския съвет, но предполагам се изчаква заради политическото напрежение, посочи Нейнски в коментар за политическата нестабилност в страната в момента.

По думите ѝ задачата е сложна и за двете страни.

Всичко, което се случва през последните месеци дава възможност да се видят зависимостите и какво означава слабо лидерство. Дълго време Европа смяташе, че с леки стъпки може да се спаси по важни теми като енергийните доставки, но се наложи да излезе от зоната си на комфорт. Решенията в момента са исторически и правителствата на България и Северна Македония трябва да го осъзнаят, каза тя.

Според нея правителството е проявило нерешителност в много ситуации, а трябва да е ясно, че "подкрепата за Украйна е подкрепа за българската национална сигурност", подчерта Нейнски. 

По думите ѝ "номадство в българския парламент е имало и в минали години, но подобни мнозинства са нестабилни".

Мнозинство трябва да се формира около каузи и това е това е ангажимент на управляващите. Да предложат пакет от няколко неща, които смятат за приоритет и да искат подкрепа по него", посочи Нейнски.

Според нея у нас надделява балканския маниер при сформиране на коалиции, а за да са стабилни не трябва да има доминация на една политическа сила над друга. "Политическата култура у нас все още е дефицит", обобщи Надежда Нейнски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2099

2

Mateevk

20.06 2022 в 10:43

Напротив! Ветото трябва да падне сега! В деня, в който преди 109 г. гърците опожаряват Кукуш. За да не повтаряне същата грешка като с Междусъюзническата война! А Мицкоски да питаме поиска ли от гърците да се извинят за това, а не пак да си траем!