Нейкова: ЦИК може да мине и без още машини, но по-добре да има повече

Няма да има опашки при гласуването, прогнозира Цветозар Томов

Ангел Марковски 06 октомври 2021 в 10:14 1379 0

Снимка БТА/АРХИВ

Камелия Нейкова

Днес ЦИК трябва да обяви нова обществена поръчка за доставка на допълнителен брой машини за изборите.  Пред БНТ председателят на ЦИК Камелия Нейкова каза, че се надява този път да има изпълнител, който да достави допълнителния брой машини.

"Дори това да не се случи, смятам, че с наличния брой машини ЦИК може да осигури машинното гласуване. Но все пак по-добре да има в повече избирателни секции повече от една машина", каза Нейкова.

Тя уточни, че новата обществена поръчка ще е същата като обявената след насрочване на изборите. Тогава обаче двете оферти надвишаваха максималната прогнозна стойност с между 300 и 500 000. След като поръчката беше прекратена, е поискано становище от министъра на финансите дали може да бъде обезпечена следваща обществена поръчка. Председателят на ЦИК заяви, че имат уверение, че в момента, в който се сключи договор, финансирането ще бъде осигурено по бюджета на ЦИК.

Нейкова заяви, че на 5 юли ЦИК е изплатила стойността на машините на "Сиела Норма" - около 43 млн. за 9600 машини. Останалите 1637 машини, които са доставени от "Информационно обслужване" за изборите на 11 юли, са на ЦИК.

С договора от месец февруари има неизплатени около 4 млн. за софтуера, който е предаден на ЦИК, но стои нерешен въпросът с правото на ползването му от държавата самостоятелно.

Нейкова заяви, че тези взаимоотношения със "Сиела Норма" трябва да бъдат уредени по начин, който гарантира изборния процес, а не, който е в интереса на един търговец. Заяви още, че не може да се поставят условия на държавата.

Пред БНР Цветозар Томов, който е заместник-председател и говорител на ЦИК, каза, че напрежението около неизвестността за начина с гласуване с машини ще бъде много по-малко, отколкото на предишните избори. 

Екраните би трябвало да бъдат отделени, за да може този, който не желае да гласува в единия избор, да не се налага да превключва, смята Томов. С една карта за гласуване еднократно ще се отключва възможността да се гласува.

„За да се изключи машината, той (избирателят – бел. ред. ) трябва да стои 3 минути и да не прави нищо. 3 минути са доста време. Средното време, за което се гласуваше на предните избори, беше около и малко над минута“, отбеляза още Цветозар Томов.

Във всички секции с гласували над 350 души на предходния вот, ще бъдат осигурени по две машини, каза Томов, който прогнозира, че опашки няма да има“.

Технологията за приемане на изборните резултати от чужбина, прилагана от дълги години, има за свой лимит 150-200 секции в чужбина. С рязкото им нарастване на последните избори - над 700, с очакван общ брой за предстоящите около 800, ЦИК се забавя много повече с обработката на документацията, посочи още Томов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови