Не трябва да се купуват оръжия на килограм, обяви Борисов

OFFNews 05 май 2018 в 21:15 4496 2

Не смятам, че е нужно всяка държава да купува оръжия от "щанда на килограм", може и колегите от НАТО, а и колегите в ПЕСКО да направят много по-точен разчет за коя държава какво би било приоритет. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на неформалната среща на министрите на отбраната в ЕС. 

Ние сме на Черно море, с Гърция сме на южната граница, за всяка една държава какъв да бъде акцентът, какво да й се даде да произвежда, за да може да запази своя отбранителен капацитет, учените и инженерите си, които работят в тази промишленост. И, разбира се, да ни гарантират общата сигурност, продължи той.

Борисов посочи общата европейска отбрана, заделяните фондове, усилията, които се влагат, като положителна стъпка напред, но не и всичко, което може да се постигне.

По думите му изискването на НАТО страните членки да отделят по 2% от БВП му изглежда много.

Във военната индустрия, в кооперирането между отделните държави, в кооперирането по отделните видове и родове войски и съответно техниката, която е необходима за тях. Два процента от БВП са много пари и годишно сигурно, ако погледнем бюджета като БВП на всички държави, ще излязат трилиони за въоръжение, коментира премиерът. 

Той подчерта, че в Европа се произвежда една от най-добрите военни техники в сферата на сухопътните войски, на бронираните машини, авиацията, ракетите, и ако нещо може да развива нашия потенциал, да открива работни места, парите да остават в европейската икономика, това би било добре за всички. 

Борисов призова да се положат усилия за нормализиране на отношенията с Турция. По думите му, ако това не се случи, ще има рискове. 

"Ако Турция е толкова неприемлива - това е най-силната военна машина в южният фланг на НАТО, така че трябва да положим усилия и в политически план да се нормализират отношенията, защото иначе рисковете в тази част на Европа, Балканите, включително Гърция и Кипър, стават много сериозни", заяви Борисов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17156

2

aviatora

06.05 2018 в 13:41

Престъпник

23293

1

Стефан

05.05 2018 в 22:20

Господи, прибери си вересиите!
Генералчето, иСказА се като артилерист - за гасене на пожар.
Да ви умрЕм на европата. И на една от главните и ценности - началниците на всичко - задължително да са дълбоки невежи по отношение на управляваното нещо.
Това заявление е такава бомбастична глупост в сферата на военното строителство, че даже нямам откъде да започна да го критикувам.
 
X

Да помогнем на украинските деца!