Борисов към ЕС: Да положим усилия за нормализиране на отношенията с Турция

OFFNews 05 май 2018 в 11:37 3248 1

Премиерът Бойко Борисов призова за нормализиране на отношенията между страните от Запада и Турция по време на Неформалната среща на министрите на отбраната на страните от ЕС.

„Толкова тежка риторика се води между големите държави в ЕС, като не казвам, че е без право, а точно обратното. Винаги сме говорили за свободата на словото и за проблемите, които има в Турция“, посочи той, цитиран от "Фокус".

„Но в същото време това е най-силната военна машина в южния фланг на НАТО. Трябва да положим усилия и в политически план да се нормализират отношенията“, заяви Бойко Борисов. „Иначе рисковете в тази част на Европа, на Балканите, включително Гърция и Кипър стават много сериозни“, допълни премиерът.

„Гарантирането на общата сигурност в сферата на миграцията България го изпълни в пълен обем. Година и половина през България имаме нула миграционен натиск“, подчерта Борисов.

„Това, което правим на Западните Балкани, цели мир, но за да има мир трябва да имаме силни Въоръжени сили и да кооперираме държавите от
Западните Балкани към нас“, коментира премиерът. „Винаги съм избягвал да давам, каквито и да е съвети, защото на Балканите сме страшно чувствителни на тема кой е най-велик. Би било много добре между колегите от Атина и Скопие да се намери решение“, посочи той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!