Не политическо малоумие тласка към избори и блокиране на НС. Това е интересът на управлявалите до вчера

Нови избори няма да накарат лидерите да се държат като възрастни хора. Непрекъснато да натирваме хората към урните, за да получим един и същи резултат, е подигравка с хората, казва Арман Бабикян

OFFNews 24 август 2021 в 10:11 11304 2

Арман Бабикян

Снимка БТА/Минко Чернев

Арман Бабикян

"Изборите не са инструментът, който ще свърши работа. Те няма да накарат лидерите да се държат като възрастни хора, а не като малки деца. Трябва вътрешнопартийна дипломация, за да се стигне до изход. Изборите няма да накарат някой да прояви диалогичност. Разум трябва, за да си спомнят тези хора за какво бяхме избрани", заяви Арман Бабикян от "Изправи се БГ! Ние идваме" в интервю за БНТ тази сутрин по повод трудностите пред съставянето на правителство.

Предстои президентът да връчи трети мандат до петък, след като първите две политически сили - "Има такъв народ" и ГЕРБ - не съставиха правителства.

"Зациклилите преговори" между парламентарните формации Бабикян коментира така:

"Не могат да се държат като нацупени моми и единият да казва: "Ох, аз повече няма да преговарям, щото той, Иванчо, ме предаде". Кога се е клел в теб? Ако се беше клел в теб, нямаше да се явява отделно на избори. Така че, ако може, да се държат като по-възрастни.

Вярвам, че тези хора са достатъчно разумни. Ако не направят тази крачка, означава, че не политическото малоумие ги е тласнало в тази посока, а други мотиви. И тук вече говорим за нещо много сериозно. Това означава, че така нареченото задкулисие, за което от много месеци говорим насам, има сметка да няма парламент в България и старт-стоп системата на парламента да бъде натискана през 10 дена, през 20 дена, през 30 дена, защото единственият, единственият държавен орган, който провежда реформи, е Народното събрание. Не президентът, не Министерски съвет, не главният прокурор, не който си щете. Тези, които намаляват данъци; тези, които трябва да модернизират правилата за правене на бизнес в България; тези, които трябва да гласуват за промяна на правосъдната система и за реформите в нея (...) - това е органът, който произвежда реформата. И когато непрекъснато го спираш с всякакви малоумни или рационални аргументи, значи статуквото запазва своите позиции. То остава недокоснато. Никой нищо не може да му направи. Говоря ви за хората, които до вчера ограбваха държавата и създаваха огромни олигархични, мощни, концентрирани точки за влияние. Тези хора управляваха до вчера. И тези хора нямат никакъв интерес да се променят правилата в България, никакъв!"

На въпрос през ИТН ли задкулисието прокарва интереса си Бабикян отвърна:

"Не знам през кого, но фактът, че по този начин спира българският парламент, има няколко хипотези. Всяка от политическите сили може да е функция на тези хипотези, но непрекъснатото спиране на парламента означава спиране на реформа, поемане на дъх за тези хора, възможност да се реконструират, за да посрещнат следващ удар. Хората не искат такъв вид власт. Докато парламентът бива спиран, докато ни занимават с кой ще е в Министерския съвет, кой ще е министър на земеделието, защо не харесваме перчема на другия... Всъщност някой непрекъснато блокира Народното събрание".

Бабикян е уверен, че нов кръг преговори преди връчването на третия мандат е по-добър вариант от мълчание и "престрелки". За него трябва да се създаде правителство "при всички положения", "но - посочи той - отговорността е на победителя". С други думи, "без партията на господин Трифонов това няма да се случи".

Депутатът обърна внимание и на това колко нелепо изглежда "драмата" на това кой с кого се е скарал на фона на сериозните проблеми. "Хората въобще не ги интересува кой какво мислел за другия. Пенсионерите няма да имат по 50 лева. Какво ще правят по границата хората?", попита той.

На упрека от лидера на БСП Корнелия Нинова, че партиите не можели да се месят в правомощията на президента и да казват на кого да връчи третия мандат - думи, с които тя отказа разговори, Бабикян отвърна, че никога не е ставало въпрос за такова нещо. "Всички знаят, че президентът дава мандата. Аз съм го живял това - когато голямото ОДС се разцепваше на много крила, Софиянски, Бакърджиев, Михайлова. Общо взето, най-мразени бяха тези, с които до скоро си бил. И после - идеологическият противник. Горе-долу нещо такова виждаме в БСП в момента."

На въпрос дали "острието" сега е насочено срещу Мая Манолова той не отговори директно, а с думите: "Това е процес срещу всички, които са се изронили от БСП и между остатъка от партията, която също беше много по-голяма някога. Същият процес. Гледал съм го. Много е тъжен този процес".

От седмици в публичното пространство се говори за правителство с кратък мандат, например до пролетта. Попитан защо и защо е бил фиксиран евентуалния му живот на 7 месеца депутатът обясни:

"Някой реши, че е много важно да се прескочи зимата, КОВИД кризата, да се посрещне мигрантската вълна, високите цени на енергоносителите и да се стигне до пролетта, смятайки, че нови избори през пролетта ще отпушат системата. Не съм сигурен, че това е така, но все пак е някакво временно решение на кризата или преместването й за по-късно, или поне несъвпадението й с президентските избори. Може би затова е възникнала тази хипотеза."

Бабикян предупреди, че комуто и да бъде даден третият мандат, съставянето на кабинет ще бъде трудно, "но трябва да се положат добронамерени усилия. Обратното е подигравка с хората, непрекъснато да ги натирваме към урните, за да получим един и същи резултат. Това е за психиатрия".

Той се подигра и на първите по брой депутати политически сили - ИТН и ГЕРБ:

"Като гледам как върви бодрата опозиционност в Народното събрание, имам чувството, че никой не е на власт. И ГЕРБ, и ИТН са в опозиция. Удивително! Ако искате, да решим, че ние двамата с вас (интервюиращата го водеща на сутрешния блок по БНТ - бел. ред.) сме на власт, поне да има на кого да са опозиция. По едно време се объркаха и решиха да са опозиция на Кирил Петков. Голяма глупост!"

В "Изправи се БГ! Ние идваме!" не са обсъждали въпроса за предстоящите президентски избори, симпатизират на държавния глава Румен Радев и по-скоро не смятат да издигат свой кандидат.

"Не мислим за президентски избори, не сме взели такова решение. Симпатиите ни са по-скоро към действащия президент, но да правим подобен разговор при положение, че няма заявени кандидатури, някак си е малко рано. Не мисля, че сме достатъчно големи, за да издигаме кандидат. Не съм сигурен, че има смисъл да се издига кандидат, защото миналото, за което говорихме - в лицето на властта на Борисов, среща един много сериозен опонент, в лицето на Румен Радев", каза Бабикян.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови