''Не мога да бъда премиер на правителство, което бие хората по улицата''

OFFNews 20 ноември 2023 в 17:35 4611 5

Николай Денков

Снимка gov.bg

Николай Денков

Аз не мога да приема да бъда премиер на правителство, което бие хората по улицата - така, както ставаше преди, заяви Николай Денков на брифинг в Министерския съвет.

Ако министърът на вътрешните работи не припознае това като насилие, което заслужава изключително тежка санкция, включително и изясняване защо това се случва периодично в полицията и как го премахваме, да, ще си подам оставката, обяви Денков.

Според него е очевидно, че част от хората в полицията смятат за нормално да излезеш и да биеш с палки деца, беззащитни хора, жени.

Това няма как да го премълчаваме повече, каза премиерът. Той съобщи, че вече е разговарял по темата с вицепремиера Мария Габриел.

Трябва да е ясно дали има нарушение на правилата, защо някои полицаи са без опознавателни знаци, разрешено ли е това по закон и ако не е, кой го е допуснал. Ако това е някой ръководител, той също да си понесе последствията, и трябва да има адекватни наказания, което не значи забележка, подчерта премиерът.

Денков уточни, че неговото отношение към вътрешния министър ще зависи от отношението на Калин Стоянов към насилието:

"Ако има действия и тези полицаи, извършили насилието, напуснат системата на МВР, няма да имам проблеми с него. Но проблеми ще имам, ако продължава да замазва ситуацията".

По отношение на петимата полицаи от протеста, които се проверяват за насилие срещу граждани, Денков каза, че всички, които са участвали в такъв тип действия, трябва да бъдат разкрити и наказани. "Но проверки са правени и в миналото, и ако те пак завършат с това, че е виновно момичето, както имаше в миналото такава информация, те не вършат никаква работа", заяви премиерът.

А председателят на ГЕРБ Бойко Борисов заяви по-рано днес в Дулово, че ако министърът на вътрешните работи Калин Стоянов си отиде, то и премиерът също трябва да подаде оставка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

5

Борис Б

20.11 2023 в 22:59

Оххх, пак реакция на интелигент - ако министът не каже: "аз повече няма да правя така" си подава оставката. Ами, уволни го, какво чакаш той да си признае. Няма да дочакаш.
С такива хора, не се играе на принципност.

4038

4

Moirae

20.11 2023 в 20:17

Какво да очакваш от едни безпринципни мутри. Още с първите си думи се разкриха, че не се вълнуват от "работата" на жандармерията и от това, че министърът си е стоял в киното.

9347

3

Анализи

20.11 2023 в 19:56

Очевидно е, че вътрешния министър рапортува другаде. Вероятно борисов го е предложил. Неудачно предложение, както всички борисови предложения. Писна ни от тоя толуп.

12078

2

edin slep

20.11 2023 в 18:14

Опа, а сега Борисов какво ще направи? Толкова е кух, че не може да приеме, че някой не е фиксиран върху властта, както е той самият. Дянков ще подаде оставка, а "Баце" какво ще стори, ще се извърти ли, че ако падне правителството може и да го намагнитят и него ...

1935

1

Муню

20.11 2023 в 18:13

Браво!!!
А Борисов като сменяше вътршния министар си седеше на задника, не си даде оставка. По-добре да вземе да си намери топките!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки