Не една, а четири детски болници: какво обещава ГЕРБ в предизборната си програма

Нито дума за Гешев и за промяна в Конституцията. Разкритията на Капитан Андеево били "нескопосана пиар акция"

Йорданка Веселинова 14 септември 2022 в 15:01 5633 3

ГЕРБ-СДС

Снимка БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ

ГЕРБ-СДС представи План за възстановяване и развитие на България. Документът е озаглавен „България след кризите - план за възстановяване“ и обхваща всички секторни политики от обществения живот.

"България след кризите - план за възстановяване" - така ГЕРБ-СДС нарече предизборната си програма, която бе представена днес.

Лидерът на партията Бойко Борисов откри събитието с думите, че само ГЕРБ може да реши кризите, които били причинени от правителството на Кирил Петков. Борисов заяви, че СДС е извадила България от най-тежката криза след социализма, а ГЕРБ е изградила и модернизирала съвременна България. Лидерът на СДС Румен Христов изтъкна, че ГЕРБ-СДС е истинската десница, а всичко останало било "менте".

Зам.-председателят на партията Томислав Дончев влезе в ролята на модератор. По време на встъпителната си реч той заяви, че програмата на ГЕРБ, за разлика от тази на ПП, не е две страници, а 139. Дончев обеща, че ако ГЕРБ е първа политическа сила, ще опита да състави правителство, но само с партии, с които споделят общи ценности. Той не разясни кои са те, но подчерта, че следващото правителство трябва да е формирано на базата на конкретни политики.

Енергетика

Бившият енергиен министър на ГЕРБ Делян Добрев каза, че в сектор "Енергетика" ГЕРБ ще предложи компенсации за небитовите потребители за високите цени на електричеството, които да се изплащат до края на 2023 г. От ГЕРБ предлагат още компенсации за газа и облагане на свръхпечалбите на енергийните дружества.

Партията на Борисов настоява още за дългосрочен договор за доставка на газ и за разширяване капацитета на терминала в Александруполис на 2 млрд. кубика газ.

Относно горивата Добрев предложи въвеждане на мита за вноса на уралски нефт. По думите му така цените на горивата ще останат стабилни.

Публични финанси

Александър Иванов заяви, че нов държавен дълг не следва да се поема, но трябва да се увеличи капацитетът на приходната агенция. От ГЕРБ не планират увеличение на данъците, а свиване на разходите. По думите му помощите трябва да стигат само до тези, които имат нужда.

ГЕРБ щели да работят за влизане в еврозоната от 1 януари 2024 г.

Икономика и инвестиции

Десислава Трифонова прогнозира оповестената от редица икономисти рецесия, но обеща ако ГЕРБ управлява, през 2026 г. БВП на страната да се увеличи до 110 млрд. евро.

ГЕРБ предлага въвеждане на електронни услуги и принципа на мълчаливото съгласие, както и дигитална номадска виза.

Партията планира изграждането на нови индустриални паркове.

Дигитализация

Георг Георгиев заяви, че ГЕРБ си поставя целта за цялостна дигитална трансформация на публичния и обществения сектор. Ключово било въвеждането на принципа "дигитално по подразбиране". 

Образование

Бившият просветен министър Красимир Вълчев обеща образованието да е стратегически приоритет на ГЕРБ. Партията ще настоява за увеличение на инвестициите в сектора до 5% от БВП. Той напомни заложена по време на управлението му цел заплатите на учителите да достигнат 125% от средната за страната, а на университетските преподаватели - 150%. Добави и че към програмите за енергийна ефективност трябва да бъдат добавени училищата, детските градини, университетите и общежитията.

Бившият министър даде заявка за 10 нови студентски кампуса, 100 физкултурни салона, нови детски градини и ремонти на старите.

Външна политика

Бившият външен министър Даниел Митов обеща присъединяването на България към ОИСР да стане приоритетна цел, да бъдат поставени акценти върху грижата за българите зад граница и постигането на безвизов режим за влизане в САЩ.

Отбрана

Христо Гаджев посочи като акцент киберзащитата и поиска увеличение на бюджета за отбрана на 2% от БВП още през 2023 г. ГЕРБ предлагат още изграждане на ВЕИ за собствени нужди в сектора и увеличение на заплатите на военнослужещите.

Социална политика

Бившият социален министър Деница Сачева даде заявка за създаването на фонд за дигитална и професионална трансформация на труда, портал за прогнозиране на работните места на бъдещето, насърчаване на мобилността на работещите.

От ГЕРБ целят още изработването на нов Кодекс на труда и дигитализация на трудовите книжки. За младите хора те предлагат мярка 60/40 - 60% от заплатите да се плащат от държавата, а останалите - от работодателя. Помощите следва да важат за една година.

Сачева добави, че ще се работи за облекчаване на процеса по осиновяване и прекратяване на практиката "заплата в плик". За четиригодишен мандат те предлагат минимална заплата от 600 евро и минимална пенсия от 500 евро.

Здравеопазване

Бившият министър на здравеопазването Костадин Ангелов обяви, че партията си поставя целта за въвеждането на нови скринингови програми, сред които и за затлъстяване. ГЕРБ предлагат още програма за насърчаване на донорството и осигуряване на безплатни стоматологични протези за хората над 65 г.

Заплатите на лекарите трябвало да са три пъти от средната за страната, а на медицинските сестри - два пъти. ГЕРБ предлага санитарите да получават възнаграждение в размер на една средна работна заплата за страната. Ангелов обеща и четири детски болници в страната. От десетилетия страната ни се бори да има една комплексна детска болница, но все още "се радва" едва на един изоставен "скелет" на сграда в София въпреки 12-летното управление на ГЕРБ.

Съдебна реформа

Адв. Рая Назарян заяви, че съдебната реформа може да бъде извършена само от ГЕРБ. Тя даде заявка за промени в Наказателния кодекс и в Закона за движение по пътищата. От партията предлагат увеличение на инвестициите в правосъдието и въвеждането на електронно правосъдие. 

От ГЕРБ заговориха и за промени в КПКОНПИ, но след обществена дискусия. По отношение на главния прокурор от партията на Борисов предлага само прилагане на препоръките на Венецианската комисия. 

Вътрешна сигурност

Радомир Чолаков акцентира върху спиране на трафика на хората, пътната безопасност, подсилване на охраната на границите, инвестиции за екипировката на полицаи и пожарникари. Чолаков добави, че към каналджиите отношението следва да бъде като към национални предатели. 

От ГЕРБ обещават още увеличаване на заплатите в МВР.

Транспорт

Росен Желязов обеща трети мост на Дунав, довършване на пътя София-Видин, довършване на третия лъч на метрото.

Регионална политика

От ГЕРБ обещават разширяване на АМ "Тракия" между София и Пловдив, довършване на АМ "Хемус", строеж на АМ "Черно море".

От партията на Борисов си поставят целта да ремонтират по 1000 км от пътната мрежа годишно.

Околна среда

Жечо Станков заяви, че ГЕРБ предлага намаляване на административната тежест за ВЕИ инвеститорите и поставяне на фотоволтаици на покривите на големите сгради, училища и спортни салони. Бившите управляващи си поставят целта за продължаване на програмата за саниране.

Земеделие

От ГЕРБ предлагат фонд за фермерите, развитие на горския сектор и контрол.

Нескопосана пиар акция - така от партията на Борисов определиха разкритията на "Капитан Андреево".

Още за скандала "Капитан Андреево"

Според тях протестите на зърнопроизводителите днес са провокирани именно от скандала на турската граница.

Култура

Любен Дилов предлага регистър на свободния сектор, запазване на 9% ДДС върху книгите и намаляване на ставката за печатните издания. Той поиска разкриване на специалност "Българистика" в европейски университети и отпускане на стипендии за чуждестранни студенти.

Туризъм

От ГЕРБ предлагат запазване на ставката за туристически услуги на 9% и на субсидирането на чартърните полети. Дилов предложи възможност деца между 14 и 18 години да могат да работят на нормиран работен ден.

Спорт и младежки политики

От партията на Борисов предлагат изграждане на спортни зали, спортни салони, повече средства за състезателите и отборите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1024

3

Nas__M

14.09 2022 в 15:54

AntiZ, за да сме по-точни -
излежава си туловището по проститутки, близо до банкноти и кюлчета :)

Каквото и да обещае , в действителност ще открадне 100 пъти повече

10298

2

AntiZ

14.09 2022 в 15:53

"аз съм прост и вие сте прости!"Един път да се съглася с тоя, но само наполовина. Да, ти си много проста тиква! Много! И избирателите ти са много прости! Много, много! Но не всички са ти избиратели и не всички са прости! Пак ще цитирам любимия ми доктор Филипов:"Никога не е имало толкова просто нещо на толкова високо място!"

10298

1

AntiZ

14.09 2022 в 15:11

Заради тази мутра и тези около него, българина е на последно място в европейския съюз по стандарт, по образование, по здравеопазване. За да може да си излежава туловището върху пачки с банкноти и кюлчета. Изрод!
 
X

Подкастът на OFFNews