'Не е коалиция на хартиената бюлетина, а коалиция за фалшификация на вота'

ПП с нагледна демонстрация колко лесно се правят невалидни хартиените бюлетини

Ружа Райчева 04 ноември 2022 в 18:18 2739 2

Кирил Петков

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Кирил Петков

Това не е коалиция на хартиената бюлетина, а коалиция за фалшификация на вота на българските граждани. Недопустимо е, че от всички проблеми на хората те решиха, че това е най-важното, с което трябва да се заемат. Това е връщане назад към годините на прехода.

С тези думи съпредседателят на "Продължаваме промяната" (ПП) Кирил Петков коментира приключилото току-що успешно гласуване на първо четене за връщането на хартиените бюлетини. ПП, ДБ, "Възраждане" и "Български възход" гласуваха "против", а ГЕРБ, ДПС и БСП бяха "за". 

Съпротивата е безсмислена: Хартиената бюлетина неумолимо се връща

След гласуването от ПП поискаха да направят демонстрация пред медиите колко е лесно една хартиена бюлетина да се обяви за невалидна. Депутатът Михал Камбарев каза, че в YouTube има видео от 2009 г., кръстено "Бай Ганьо от ГЕРБ прави избори", на което се вижда как бившият дългогодишен кмет на Пловдив Иван Тотев говори за това, че създаването на невалидни бюлетини е начин за ГЕРБ да "имат предимство" на изборите, когато поставят свои хора в секциите.

"Ето, аз като един секционен член, докато броя вашата бюлeтинa, просто я хващам и оставям отпечатък от мастилото", показа Камбарев. 

Като заключение Кирил Петков увери, че от ПП няма да се предадат и "ще се борят на всяка крачка между първо и второ четене", така че хората да знаят, че в парламента има поне 53-ма депутати, които защитават правата им и свободата на гласуването. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови