Не е имало заплаха от самолета беглец, според министъра на отбраната

Ангел Марковски 17 юни 2022 в 13:03 1565 0

Драгомир Заков, министър, отбрана

Снимка БТА/Владимир Шоков

Драгомир Заков

"Не е имало, каквото и да е компрометиране на военната сигурност на страната, и на националната."  Това каза министърът на отбраната Драгомир Заков в парламента, след като бе изслушан на закрито заседание за малкия самолет, който наруши въздушното ни пространство и кацна чак в Търговище. 

Министърът заяви, че по случая не е имало никакво отклонение от националните процедури и тези в НАТО. "Работата беше в изключително сложна метеорологична обстановка, тъмнина за разлика от действията на ВВС на други държави преди нас, където е било светло и с прекрасни метеорологични условия", подчерта още Заков. Той отказа да даде повече подробности попитан дали малкият самолет е засечен радар и следен ли е от ракетни системи за въздушна отбрана, за да не дава информация на руското разузнаване". 

Миналата седмица малък двумоторен самолет хвърли в смут няколко страни. Той кацна на неизползвана писта в Търговище. Летището е гражданско, но не приема самолети от десетилетия, а през летния сезон местни роми билкари го наемат, за да сушат там липов цвят и билки. Установено бе, че 60-годишният Piper PA-23-250 Aztec е с литовска регистрация и е обявен за продан в британски сайт. В ексклузивно интервю за OFFNews последният му собственик Брониус Заронскис обяви, че го е продал на фирма от София.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!