Ексклузивно Президентът връчи мандата на ИТН. Кандидатът за премиер е Пламен Николов (видео)

Национален протест на здравни работници за по-високи заплати

OFFNews Последна промяна на 07 октомври 2019 в 06:45 1032 0

Снимка Архив

Национален протест в София организират днес синдикатите на здравните работници в КНСБ с подкрепата на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи. 

Българският лекарски съюз и Националното сдружение на общопрактикуващите лекари няма да се включат в митинга. От него се разграничиха от Сдружението на общинските болници, както и Българската асоциация на студентите - лекарски асистенти. 

Синдикатите настояват минималната заплата на медицинските сестри в общинските болници да е 900 лева, а в университетските - 950 лева, както и началната стартова заплата за младите лекари да бъде съответно 1100 и 1200 лв.

Организаторите на протеста от смятат, че трябва да се намери решение на проблемите днес и то за всички медици, които работят в системата на здравеопазването. Протестната акция има за цел да предложи на законодателната, изпълнителната и местна власт да стане възможно и да бъде изпълнено заплащането, което е договорено в Колективния трудов договор през 2018-а за сектор "Здравеопазване".

Декларация с исканията на протестиращите ще бъде внесена в Народното събрание, Министерския съвет, Министерството на здравеопазването и Министерството на финансите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови