Народното събрание отказа да каже колко и кои са сътрудниците в комисиите

Ружа Райчева 25 ноември 2022 в 12:01 1539 0

Правилник за организацията и дейността на Народното събрание в пленарната зала

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Правилник за организацията и дейността на Народното събрание в пленарната зала

Народното събрание отказа да предостави информация на OFFNews за броя и имената на сътрудниците в парламентарните комисии, след като редакцията поиска тази информация по Закона за достъп до обществена информация. 

"Поисканият достъп е до информация и данни от трудови/служебни досиета на служители на Народното събрание, чрез които данни лицата могат да бъдат идентифицирани пряко, т.е. представляват лични данни”, гласи отговорът на парламента.

От пресцентъра уточняват, че “обработката на съдържащата се в трудовите/служебните досиета информация се извършва единствено за целите на служебното правно отношение и съгласно Закона за защита на личните данни и Вътрешните правила за защита на личните данни на Народното събрание”.

В отговора гласи още, че запитването е “искане за извършване на обработка на лични данни чрез тяхното разкриване, за което редът за достъп до информация по ЗДОИ е неприложим”.

Колко сътрудници може да има една комисия?

Според източници на OFFNews няма фиксиран брой на сътрудниците, които може да има дадена парламентарна комисия. В някои комисии сътрудниците могат да достигнат между 8-9 души, а в по-малките може да има и по двама. 

Сътрудниците се избират от председателите по тяхно усмотрение. Не е задължително, но е честа практика, председателите на парламентарните групи да одобряват сътрудниците в комисиите, оглавени от представители на тяхната парламентарна група. 

Сътрудници могат да имат комисиите, парламентарните групи и депутатите.

На първото заседание на Комисията по култура стана ясно, че един от сътрудниците на комисията е известният журналист и телевизионен водещ Иван Гарелов. OFFNews има информация, че Иван Гарелов е изпълнявал тази функция и в предходните три парламента. В сайта на Народното събрание има списък със сътрудниците по комисии, но явно е непълен, тъй като Гарелов не фигурира в него.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика