Нападки в НС срещу Асен Василев заради облагането в хазарта (обновена)

НАП: Облагането не е намаляло, има 2 компонента

Ружа Райчева 09 февруари 2024 в 11:40 1584 1

Гроздан Караджов

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Гроздан Караджов

Обвинения в лобизъм срещу финансовия министър Асен Василев прозвучаха в пленарната зала на парламента по повод промени в Закона за хазарта и по-специално - начина на облагане на хазартната дейност на операторите. Промените намаляват облагането на хазартната дейност, заяви бившият регионален министър и депутат от "Има такъв народ" Гроздан Караджов. 

В Народното събрание (НС) той направи декларация по повод законодателни промени, които по думите му облагодетелстват хазартния бизнес. Караджов обвини финансовия министър Асен Василев и "неговите проксита" депутати от управляващото мнозинство, че са внесли лобистка поправка в частен интерес в хазарта. 

Става дума за промените в Закона за хазарта, с които парите, които хазартните фирми внасят в бюджета, се изчисляват различно. Операторите внасят 20% данък върху печалбите, т.е. върху разликата между сумите от облози и изплатените печалби. Имат и ангажимент да изплатят под формата на печалби поне 50% от общия обем на получените облози. Досега се плащаше 15% върху всички приходи (облози).

Караджов заяви, че хазартните фирми са "ударили джакпота", защото са заложили на правилните хора от "сглобката". 

Гроздан Караджов обърна внимание, че промените са минали през НС по обичайния за лобистките поправки път: внесени са между първо и второ четене в преходните и заключителните разпоредби на съвсем различен закон - Закона за държавния бюджет и бяха гласувани по нощите в края на декември. Той обърна внимание, че към тези промени не са били приложени никакви анализи - нито финансови, нито юридически, и че това не е случайно. 

Гроздан Караджов обясни, че въпреки че управляващите са представили промени като вдигане на таксите за хазартна дейност като абсолютни числа, чрез промените, предложени от Василев, всъщност рязко се е намалило облагането на хазарта, защото се е свила базата, върху която се налага облагането.

"Ако до Нова година с 15% се е облагала сумата от всички направени залози, сега вече се налагат 20%, но само върху разликата между залозите и изплатените печалби. Всички знаем какви шменти и капели могат да се правят, за да се намали тази база с фалшиви разходи и сламени хора", обясни депутатът от ИТН. 

Засега Асен Василев не е отговорил на тези твърдения. В момента той е на посещение в САЩ.

Към 12:30 депутатът от ПП-ДБ Венко Сабрутев направи декларация от трибуната на НС, в която каза, че Гроздан Караджов е "доказан лъжец" и това е "поредната му лъжа".

"За пореден път българското общшество бе лъгано. Този път по повод увеличаването на таксите на хазартните дейности цели 4 пъти. Бе ни казано, че това ще ощети бюджета", каза Сабрутев и добави, че вече ще има и корпоративно облагане на хазарта.

НАП: Облагането не намалява

От НАП обаче отричат тези внушения. В позиция на сайта си агенцията заявява, че облагането не е намалено, тъй като е въведена двукомпонентна такса - 300 000 лева еднократна държавна такса и променлива част, която е 20% от разликата между приетите залози и изплатените печалби:

С промените в чл. 30, ал.3 от Закона за хазарта (ЗХ), влезли в сила на 01.01.2024 г., реално е въведена двукомпонентна такса за поддържане на лиценз за организиране на хазартни игри – традиционна лотария, томбола, моментна лотария, тото, лото, бинго, кено и техните разновидности, игри със залагания върху резултати от спортни състезания и надбягвания с коне и кучета, игри със залагания върху случайни събития и със залагания, свързани с познаване на факти, с изключение на онлайн залаганията. Двукомпонентната държавна такса се състои от еднократна такса в размер на 300 хил. лв. и променлива част в размер на 20 на сто върху разликата между стойността на получените залози и изплатените печалби, а за игри, за които се събират такси и комисиони за участие – в размер на 20 на сто върху стойността на получените такси и комисиони. При предходната редакция на закона се събираше единствено такса в размер на 15 на сто върху стойността на направените залози за всяка игра.

Тази промяна категорично води до реално увеличение на приходите във фиска. Новите текстове в Закона за хазарта (ЗХ) водят до еднакво и равнопоставено облагане на направени залози при наземен и онлайн залог върху спортни събития, коне и кучета и случайни събития. Преди промяната на ЗХ, на практика, при един и същ вид хазартни игри, при направата на залог наземно и онлайн, съществуваше разлика в дължимите такси.

След извършените промени в ЗХ от 01.01.2024 г. няма констатирано увеличение на искания за издаване на лиценз за организирането на хазартни игри наземно чрез пунктове за приемане на залози и изплащане на печалби. Всички подадени искания за издаване на този тип лиценз са депозирани преди приемането на промените в закона, както и всички сега действащи лицензи за този вид хазартни игри са издадени преди 31.12.2024 г.

В допълнение, по инициатива на НАП и на МФ, в края на 2023 г. към Министерството на финансите е сформирана работна група с цел анализиране на действащия Закон за хазарта и възможностите за подобряване и прецизиране на нормите му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

400

1

демотиватор

09.02 2024 в 11:56

Абе не знаете ли, тук има случайно един "уважаван човек", Черепа, дет освен от качествени пури и дами и от хазарт бая отбира- та дайте му едно "Министерство на хазарта" и гле'йте к'во ще стане (ジ)
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки