Нанков обеща - до два месеца ще приключат спешните ремонти на водопровода в Перник

OFFNews 31 декември 2019 в 10:08 2348 1

Най-късно до два месеца трябва да приключат спешните ремонти на пречиствателните станции и водопреносната мрежа в Перник, обеща зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков пред БНТ.

"От вчера започна аварийният ремонт на старата пречиствателна станция, където ще бъдат изградени нови утаители помпи, връзка между новата и старата пречиствателна станция, за да може да гарантираме на всички граждани, че дори при достигане на мъртъв обем от язовира, водата ще има всички необходими качества за битови нужди на хората", допълни зам.-регионалният министър.

От големия проект ще бъде изключен Батановският водопровод. Проектът ще бъде финансиран с 35-те милиона лева, отпуснати от правителството.

"В момента има сключен договор между ВиК - Перник и МОСВ, но някои от дейностите ще бъдат извадени от проекта и ще бъдат извършени по спешен, авариен порядък", допълни той.

Нанков уточни, че от въвеждането на водния режим авариите са се удвоили и утроили. Самият режим със спиране и пускане на вода е нарушил остарялата инфраструктура на ВиК, която не е ремонтирана близо 60 години. 

Според него големият проект ще се осъществява минимум две години, всички останали аварийни дейности ще приключат до 2 месеца: "Работи се по търсене на нови водоизточници по Витошкия водосбор към язовир "Студена". Може би трябва ръководството на ВиК - Перник да обмислят за по-оптимален режим, за да може до пролетта да се задържи подаването на чиста питейна Перник".

Нанков заяви, че балансът на водните количества в язовира е ангажимент на "Басейнова дирекция". "Подобен казус има с язовир "Бебреш" и Ботевград. От там е предупредено за намалени водни количества, начерта се съответно и план. Трябва да успокоим жителите на Ботевград, че има наличност на вода за 120 дни", каза зам.-министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4022

1

Всички тези псевдо "Експерти",моментално ,да бъдат откоман
дировани на мястото и до ликвидирането на проблема никак
во напускане на обекта и никакви привилегии!!Въженцата
профсъюзите ще им ги отпуснат с предимство.