Язовир 'Студена' достигна мъртвия си обем, отпускат още 30 млн. лева за Перник

OFFNews Последна промяна на 30 декември 2019 в 17:30 6521 6

Снимка OFFNews

Кризата в Перник се задълбочава, нивото на язовир "Студена" достигна мъртвия си обем, предаде БНТ.

В 17.00 часа в кабинета на министър-председателя започна спешно съвещание на всички, които имат отношение към водната криза в Перник. В Министерския съвет са финансовия министър Владислав Горанов, икономическия Емил Караниколов, кметът на Перник Станислав Владимиров.

В 17.23 съвещанието завърши. След края му Борисов обяви, че се отпускат спешно 30 милиона лева на община Перник към отпуснатите вече 5 млн. От МВР започват проверки на всички ВиК.

"Виновните през години, кой каквото си е надробил, ще го изсърба", заяви Борисов.

По-рано днес на проверка на ремонтните дейности той хвърли вината за водната криза върху БСП и допълни: "Надявам се ремонтът да приключи, преди да се достигне мъртвия обем".

"Работим активно за решаването на проблема с водата в Перник и държавата ще съдейства с всичко, което може. Очаквам още днес общината да подготви документално всичко необходимо за отпускане на финансова помощ от правителството. Продуктивно ще бъдат направени тези неща – магистрален водопровод, ще работим по новата и старата пречиствателна станция и ще влезем в града да му помогнем на кмета с критичните участъци да подменим водопроводите и канализационните системи. Призовах всички ВиК дружества в страната да вземат нужните мерки, за да не стига и в други региони до проблем с водата", коментира Борисов.

Днес стартира аварийният план за водоснабдяване на Перник, който ще бъде изпълнен на четири етапа. Работата по полагането на алтернативния водопровод, дълъг километър, започна днес и ще струва на държавата над 2 млн. лева. Предвижда се да бъде изграден нов магистрален тръбопровод с дължина километър и 200, на стойност 2,2 млн. лв. успоредно на досегашния, през територията на "Стомана Индъстрис".

Обсъжда се вариант той да заобиколи ТЕЦ-Перник, но тогава ще струва 3 млн. и 100 хил. лв. Днес започна и модернизация на една от двете пречиствателни станции. Целта е да се повиши техният капацитет, за да може да обработват по-замърсена вода, при по-ниски технологични разходи, ако нивото на язовир "Студена" падне под мъртвия обем.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11406

6

Hihi1981

31.12 2019 в 10:04

След дъжд качулка!Ама няма дъжд!Дано да им е обица на ухото,но се съмнявам.Да се готви Ботевград!

16696

5

Новак

31.12 2019 в 05:50

Тиквата пак намери някой друг виновен. Добре, че не обвини пак Костов и Станишев.
В управлението винаги има някаква инерционност. В първите 4-5 години има влияние на предишни управления за добро или лошо. Но след 10 години на власт некадърността и разбойничеството започват да личат. От тук нататък ще има още подобни драми, за които извинения с предишни управляващи не могат да минат.

2015

4

Гледам снимката от дъното на "Уникалният" язовир "Студена"
Думи на Караниколов.Уникален гьол.Нито облицовка,нито
хидроизолация.Отдавна плачещо за реконструкция !

3774

3

ЛАФЪРДИЕВ

30.12 2019 в 19:43

Как откъде ша доди водата..
Първи вариант - баш спИциалистина по разгъване на маркучи в горска местност е начело на държавата.. Вчера самия той откри и вода в пещерите.. И готово.. Само вместо ВиКата от страната, що не викна бившите си колеги да помагат в разгъването на маркучите..
Втори вариант - писалите днес декларацията на ПП ГРОБ Перник за някакъв си заговор - ала 2013-та, воглаве с бившата областна и шефка на ПП ГРОБ ЖЕНИ гравват кофите и бегом с тях до пещерите.. И за има няма седмица ша го напълнят язовирчето..

8076

2

elbarbudo

30.12 2019 в 19:19

А откъде ще дойде водата?

1910

1

Georgi Gracata

30.12 2019 в 18:39

Не става само с пари трябва и акъл.