Нанков: Караджов излъга, че няма пари за ''Хемус'' - суперпремиерът Василев ги обра

Ружа Райчева 19 май 2022 в 14:38 1424 1

Снимка БТА/Архив

ГЕРБ обвини управляващите, че подвеждат пътните строители.

"След среща в МРРБ министър Караджов е казал, че няма нито стотинка в специалната сметка за АМ "Хемус". Не е вярно това. Нека попита колегата си суперпремиера Асен Василев защо няма пари в тази специална сметка? Това беше от първите му действия като служебен министър на финансите - тези пари да бъдат обрани и да изчезнат. Нека Караджов го попита кога мисли да ги възстанови."

Това заяви бившият регионален министър Николай Нанков в кулоарите на Народното събрание. Според него управляващите подвеждат българските фирми, които доставят техника и материали под наем, като ги оставят да работят, начисляват ДДС по извършените от тях дейности, без да им плащат, а същевременно казват, че не знаят кога ще могат да им платят.

"Пълен нонсенс в действия и приказки. Помните ли миналата година юли-август, когато няколкостотин милиона, почти милиард, изчезнаха от специалната сметка, заделена за Хемус? Свежи пари за дострояването на магистралата. Изчезнаха, затова казвам - бяха обрани. Караджов да попита суперпремиера Асен Василев кога ще ги възстанови, за да не подвежда хората, които в момента работят и доставят техника и материали - да спрат щом нямат идея кога ще им плащат", каза той. 

Нанков напомни, че преди месец парламентът прие решение за разплащане по редовните ремонти по текущ ремонт и поддръжка. "Биеха се по гърдите, че за един ден ще ги разплатят. Един месец мина и са разплатени под 20% от онези 600 милиона, избирателно, не на всички. Фирми са натискани да се отказват от договорите и да ги преанексират отново", заяви бившият регионален министър. 

Нанков твърди, че ГЕРБ са оставили над 1 милиард в тази специална сметка. 

"Престъпното бездействие на МРРБ е повече от година. Трябваше да бъдат издадени строителните решения за 4-ти и 5-и участък още през май 2021 г. За шести краят на миналата година, а за седми, осми и девети в началото на тази година. Ни строително разрешение, ни вест, ни кост. Нека се бавят - скоро ще си говорим по темата нови цени за АМ Хемус, в пъти по-скъпи от тези, които ние договорихме, повярвайте ми", предупреди Николай Нанков. 

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  900

  1

  Porr

  19.05 2022 в 16:27

  Наистина има пари за Хемус - в шкафчето са, само трябва някой да ги извади.
   
  X

  Най-влиятелните хора в Европа се събират в София