Най-затрудненият от машинното гласуване у нас: мъж над 70 г., без средно образование, живеещ на село или в малък град

ЦИК купува още 1500 машини за гласуване, за да има повече от една в големите секции. Пуска и симулатор за гласуване

Александра Маркарян 03 юни 2021 в 16:16 4803 0

Снимка БТА/Цветомир Петров

"Оказа се, че жените гласуват значително по-бързо и ловко от мъжете. А фигурата на човека, който най-вече ще има затруднения с машинното гласуване на парламентарните избори на 11 юли, е мъж на възраст над 70 години, с по-ниско от средно образование, живеещ на село или в малък град и без опит с машинното гласуване". Това разказа зам.-председателят на ЦИК, социологът Цветозар Томов на редовния брифинг на Комисията днес.

Данните са от проведените тестове на ЦИК в Доброславци и Сливница.

Предстоят тестове в още три столични района идната неделя.

Тестовете досега показват още, че средното време, за което са гласували в Доброславци, е минута и 13 секунди, а в Сливница - минута и 5 секунди. Всички включили се в двата теста са упражнили правото си на глас средно за минута и 9 секунди. За висшистите са били достатъчни 57 секунди, за хората със средно образование - минута и 9 секунди. Значително по-бавно гласуват хората с по-ниско от средното образование - средно за минута и 53 секунди.

Много съществен фактор се оказва това дали човек е гласувал машинно на 4 април - отбеляза Томов. Хората, които са го направили, се справят с гласуването за 52 секунди, а останалите - за минута и 13 секунди.

Като "един от най-любопитните" определи той резултата по пол. "Оказва се, че жените гласуват значително по-бързо и ловко от мъжете. Жените са гласували средно за минута и 1 секунда, а мъжете - за минута и 20", каза говорителят на ЦИК.

Изчислението по възраст показва, че с увеличаването й на хората им трябва повече време за гласуване, с изключение на групата на 30- до 39-годишните.

18-29 г. - средно 56 секунди;

30-39 г. - ср. 51 секунди;

40-49 г. – 1 мин. и 2 секунди;

50-59 г. - 1 мин. и 5 секунди;

60-69 г. - 1 мин. и 14 секунди.

"Хората на възраст над 70 г. са били особено затруднени - отбеляза Цветозар Томов - гласували са за минута и 33 секунди."

"Като цяло тези резултати ни дават основание за умерен оптимизъм, че хората могат да се справят с тази нова технология на гласуване, но изключително важна ще бъде и разяснителната кампания на ЦИК. Важно е хората да преодолеят психологическите притеснения от този нов начин на гласуване. Не очакваме затруднения в секциите с до 500 избиратели по списък, между 300 и 500, защото ако са под 300, няма да има машина за гласуване. Смятаме също, че хората в секции с между 500 и 750 избиратели по списък могат да гласуват в своите секции без съществен риск от възникване на големи опашки. Но не трябва да забравяме и това, че в отделни часове на изборния ден е възможно да има струпвания на хора. Ще вземем специални мерки за секциите с над 750 избиратели. В най-големите от тях ЦИК прави всичко възможно да осигури повече от едно устройство за гласуване", каза Цветозар Томов.

Той обеща ЦИК да обърне специално внимание на секциите, в които се очаква концентрация на хора, попадащи в профила на най-затруднения от машинното гласуване.

По думите му тестовете показали и още нещо - "че има хора - и те съвсем не са малко, които не са наясно, че на изборите, които предстоят, няма да има и хартиено гласуване и в резултат на това не проявяват особен интерес към машинното", изтъкна Томов. 

Идната неделя предстоят още три пробни гласувания, организирани от ЦИК. Те ще се проведат в столичните райони "Люлин", "Триадица" и "Подуяне". За "Люлин" още няма уточнено място, но часът е ясен - 12. В "Триадица" гласуването ще бъде в 22-ро училище от 10 ч. В "Подуяне" ще е в 143-то от 11 ч. Всяко ще продължи 3 часа. Ако има още желаещи, те също ще имат възможност да гласуват пробно, обещават от избирателната комисия.

Симулатор на гласуване

Основният извод в ЦИК, въз основа на експериментите, е че избирателите трябва да имат досег с машина преди изборите, тъй като по-възрастните, които се притесняват и дават по-висок резултат във времето за гласуване, след като гласуват веднъж, установяват, че е много лесно и често споменават, че е същото като при банкомат, от който си теглят пенсиите. Притеснението идва от това, че се говори, че ще бъде трудно и те се притесняват. Избиратели, гласували веднъж с машина, не изпитват никакви притеснения.

За да улесни процеса, ЦИК ще подготви симулатор на гласуване. Той ще изглежда както бюлетината на машината и ще се "разлиства" по същия начин. На последните избори страниците бяха три, но сега е напълно възможно да са две, тъй като регистрираните партии и коалиции са по-малко.

Симулаторът ще бъде готов буквално след като бъде утвърдена визията на машинната бюлетина, уверяват от избирателната комисия. Техническите й характеристики ще се утвърдят на 30-ия ден, трябва да изтеглим жребий, да подредим партиите и коалициите - не, че в симулатора ще бъдат изписани те, но наистина трябва да знаем на две или на три страници ще бъде разположена машинната бюлетина.

Днес от ЦИК изнесоха и данни за подадените заявления за гласуване извън страната. Към този момент те са 29 142. Най-много са в Турция, почти 11 хил., в Обединеното кралство - 5 800, в Германия - 4000, и в Испания - 1500.

Регистрирани са четири инициативни комитета - два в София, един в Добрич и един във Варна - за издигане на независими кандидати за депутати в изборите на 11 юли.

Вече се приемат и документи за регистрация на граждански организации за наблюдатели.

Броят на машините

Тепърва предстои да бъде установено в кои секции трябва да има повече от една машина за гласуване.

"Съществува висока вероятност Централната избирателна комисия да закупи още 1500 устройства за машинно гласуване за парламентарните избори, които предстоят. В този случай всички машини биха станали 11 100. Очакваме броят на секциите с 300 и повече избиратели да не е повече от 9400, а на машините, които трябва да бъдат транспортирани извън страната за секциите да не надхвърли 300, ще се окаже, че ще разполагаме с 1400 машини, които да ни позволят в най-големите секции да осигурим второ устройство.

Това са ориентировъчни числа", предупреди Цветозар Томов.

По отношение на хартиените бюлетини законодателят предвиди, че във всички секции, в които има машинно гласуване трябва да има отпечатани толкова броя бюлетини, колкото са избирателите по списък, за да бъде гарантирана възможността на всеки избирател да гласува, ако не може на машина, с хартиена бюлетина.

Коментар

Томов направи и коментар по повод опасенията, че машинният вот може да осуети правото на гласуване на хората с думите:

"По аналогия със ситуацията, при която в България се въвеждаше интегралната бюлетина, обществената реакция беше много сходна на тази, която виждам сега по отношение на машинното гласуване. Имаше притеснения сред хората как ще се справят с интегралната бюлетина, имаше политически критики за това, че се въвежда скрит тест за образованост по този начин, че хората няма да могат да попълват бюлетината и да си намират партията, за която искат да гласуват, и че трябва да се гласува с цветни бюлетини. Едно десетилетие по-късно мисля, че никой не си спомня вече за тези проблеми. Хората свикнаха и всичко е нормално.

Казвам това от свое име, защото не е работа на ЦИК, като колективен орган, да дава такива оценки. Мисля, че сходна ще бъде ситуацията с начина, по който ще се свикне с машинното гласуване. Опитът на страни като Индия показва, че независимо от образователното равнище всеки човек би могъл с малко опит да добие увереност, когато гласува по този начин. Въпросът е, и това е наша отговорност, е да се справим добре с този първи случай на масово въвеждане на машинното гласуване". 

Пандемията

От Комисията нямат опасения за гласуването във връзка с пандемията.

"Развитието на пандемията изглежда благоприятно, няма да е с толкова карантинирани, колкото бяха на 4 април. В момента са около 15 хил. И стигат надолу, активните случаи са под 20 хил.", каза Цветозар Томов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!