Надежда Нейнски: Вече сме във война с Русия

OFFNews 30 март 2022 в 08:45 7259 5

Снимка БГНЕС

Демократичният свят се освободи от илюзиите си по отношение на Русия. Това каза за пред NOVANEWS бившият външен министър Надежда Нейнски.

По думите ù България и Европа вече са във война с Русия, която има икономически, политически и хибридни измерения.

„За Русия се считаше, че може да се реформира и да тръгне по пътя на демокрацията. Освен освобождавайки се от илюзиите, налагайки санкции, светът започна и борба с клептокрацията, израз на която е режимът на Путин”, обясни тя.

Нейнски добави, че атаката на Русия е срещу украинската идентичност и че позитивна развръзка от преговорите е малко вероятна.

„Всички подхождат много предпазливо към поредните преговори. Всичко на този етап е само в сферата на предположенията. Всички очакваме развръзката, но съм скептична за изхода от преговорите. Русия отрича правото на Украйна да съществува, тя атакува нейната идентичност. Денацификацията и демилитаризацията са точно това - отричане на идентичността ù. От подобни заявки е трудно да повярваме, че ще има смислени преговори и резултати. Важно е да видим какви гаранции ще получи Украйна за своя суверенитет”, добави тя.

Бившият дипломат изрази и притеснение относно нов законопроект, внесен в руския парламент.

„Той предвижда всеки, който говори руски език да се счита за сънародник на Русия. Това дава законово основание почти всяка държава да се счита за мишена за инвазия. Никоя страна не е изключена, включително и България, а най-застрашени на първо време са Балтийските държави”, уточни Нейнски.

По думите ù международната общност трябва да бъде много по-внимателна и предпазлива. Надежда Нейнски изключи възможността Китай да заеме по-ясна и категорична позиция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14369

5

случайно прочетох

03.04 2022 в 21:51

Права е! Няма как да те плюят, а ти да казваш, че дъжд вали!
Путин е срам за Русия и я дърпа назад и надолу!

-60

4

офф бее

30.03 2022 в 11:00

Специална икономическа операция, чиято цел е да направи рублата конвертируема и да възроди руската икономика.
А самата русия ни определи за вражеска страна, не ние. От какъв зор ние трябва да се държим приятелски с някой, който ни определя като неприятели. Ай... крадливо племе азиатско. Да гният в блатата...

2550

2

alfakentavur

30.03 2022 в 09:15

Е айде сега. Не сме във война, а в специална военна операция.