Надежда Йорданова внесе промените в ЗСВ за закриване на специализираното правосъдие

OFFNews Последна промяна на 23 февруари 2022 в 20:27 2113 1

Правосъдният министър Надежда Йорданова внесе в Министерския съвет предложение за промени в Закона за съдебната власт, с които се закриват специализираните съд и прокуратура.

За решението си съобщи самата Йорданова в официалната си фейсбук страница.

Ето и целия пост на правосъдния министър:

В качеството си на министър на правосъдието внесох в Министерския съвет предложение за промени в Закона за съдебната власт, с които се закриват Специализираният наказателен съд, Апелативният специализиран наказателен съд и съответните им специализирани прокуратури. Законопроектът урежда статуса на работещите в тях съдии и прокурори, както и приключването на висящите дела при спазване на принципа за неизменност на състава.

Демократичната общественост е във война с модела на завладяната държава. Това е битка, която поведоха гражданите през 2020 г. на площадите. Това е битка, която продължаваме стъпка по стъпка по пътя към връщане на усещането за справедливост в българското общество. Това е съдебната реформа.

Въпреки че остава встрани от светлините на прожекторите, законопроектът предвижда още една важна промяна. Предлага се отмяна на "кариерните бонуси" за членовете на Висшия съдебен съвет, главния инспектор и инспекторите от Инспектората към Висшия съдебен съвет и административните ръководители и техните заместници. Трябва да бъде прекратено това несправедливо преимущество за кариерно израстване - кариерното израстване на магистратите следва да зависи единствено и само от работата им именно като магистрати.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23323

1

Стефан

24.02 2022 в 00:19

Случайно я видях в телевизора. Откъс от тъп детски рисуван филм. Момата има проблеми в самооценката.