Над 98% преференциален вот за Карадайъ, Георги Ганев бил най-близо до пренареждане на листа

Деветима се отказаха от парламента, 28 избрани в повече от един МИР имат няколко часа, за да решат откъде влизат

Александра Маркарян 07 октомври 2022 в 13:23 5652 0

Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски в пленарната зала на парламента. И двамата кандидат-депутати от ДПС са събрали над 90% преференциална подкрепа на изборите за 48-о Народно събрание на 2 октомври.

Снимка БГНЕС/Спасияна Сергиева

Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски в пленарната зала на парламента. И двамата кандидат-депутати от ДПС са събрали над 90% преференциална подкрепа на изборите за 48-о Народно събрание на 2 октомври.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ е получил най-високия процент преференциален вот сред всички над 5300 кандидат-депутати за 48-ия парламент, а Георги Ганев от ДБ е бил най-близо до прескачане на бариерата от 7% за пренареждане на листа, показват данните на ЦИК. Централната избирателна комисия публикува снощи списъка с процентите преференциален вот, получен от всеки от кандидат-депутатите на предсрочните парламентарни избори на 2 октомври.

Той не включва деветимата отказали се от местата си в Народното събрание. Традиционно сред тях е лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, а останалите са: Иван Грънчаров (ГЕРБ-СДС, Ловешки избирателен район); Иван Миховски, ГЕРБ-СДС (ГЕРБ-СДС, Ловешки избирателен район); Николай Събев, "Продължаваме Промяната" (19 ИР – Русенски); Александър Методиев, ДПС (26 ИР – Софийски); Николай Аргиров, ДПС (26 ИР – Софийски); Димитър Владимиров, ДПС (12 ИР – Монтана); Васил Николов, ДПС (26 ИР – Софийски) и Кристина Александрова, ДПС (26 ИР – Софийски). Техният списък също бе публикуван снощи от ЦИК на база подадени от тях заявления.

В процента на всички водачи на листи е отразен не само броят на гласувалите лично за тях преференциално, а и на избирателите на съответната партийна или коалиционна листа, които не са гласували преференциално. Затова и резултатите на водачите са несъпоставими с останалите в листите. И все пак при никоя друга формация налаганата от партийните ръководства "дисциплина" не е сработила така добре, както при ДПС. Там разместванията, наложени от избирателя, са малко, а на места има отказали се избрани за депутати, за да влязат "желаните" депутати.

Отличниците

С над 90% преференциален вот от ДПС са Карадайъ (98.25%, Кърджали), Джевдет Чакъров (95.27%, Силистра), Ахмед Ахмедов (93.99%, Разград), Джейхан Ибрямов (92.35%, Търговище), Делян Пеевски (92.12%), Танер Мехмед Али (91.22%, Пловдив), Сезгин Мехмед (91.32%, Хасково), Севим Али (90.71%, Бургас).

От коалицията ГЕРБ-СДС такъв резултат постига единствено Томислав Дончев, който в родния си Габрово печели 90.44% от вота на гласувалите за листата на ГЕРБ-СДС там.

"Продължаваме промяната" има трима кандидат-депутати с над 90% преференциален вот: съпредседателят ѝ и бивш премиер Кирил Петков (90.91% в 24 МИР - София), Христо Петров - Ицо Хазарта (90.58%, 25 МИР - София) и Мирослав Иванов, който събира 90.45% преференциален вот в Ямболския избирателен район.

Стефан Янев ("Български възход") също получава внушителна преференциална подкрепа. 92.43% от предпочелите формацията на бившия служебен премиер в 24 МИР - София са гласували преференциално за него и/или не са се възползвали от възможността и автоматично гласовете са посочени като преференция за водача.

Като по команда са гласували и избирателите на "Възраждане" в 25 МИР - София: 93.25% преференциален вот за лидера Костадин Костадинов.

За малко

20-ина кандидати са били "на ръба" да пренаредят листата си с преференциален вот. При необходими 7% от гласувалите за листата те са били избрани с преференциален вот от над 6%. Първи под бариерата е Георги Ганев от "Демократична България". В 23 МИР в София той получава 6.95% преференциален вот. Втори след него е Георги Кръстев от ГЕРБ-СДС. Гласувалите лично за него са 6.93% от посочилите листата на коалицията в Русенския избирателен район. Много близо са били и Елица Христова-Анастасова (6.88%, ДБ), Калоян Янков от ДБ (6.83%), Таня Андреева от ДБ (6.78% в Стара Загора).

Откъде ще влязат

28 са избраните за народни представители в повече от един избирателен район. Списъкът им публикува ЦИК снощи. Очаква се днес те да обявят от кой МИР влизат и за кого осигуряват място в новия парламент. Те са:

- от ДПС - Делян Пеевски, Йордан Цонев, Мустафа Карадайъ, Станислав Атанасов, Цветан Енчев, Халил Летифов;

- от "Продължаваме промяната" - Асен Василев, Николай Денков, Росен Костурков;

- от Възраждане - Иво Русчев, Костадин Костадинов, Петър Петров, Стоян Таслаков, Цончо Томов Ганев;

- от "Български възход" - Виолета Комитова, Стефан Янев;

- от ГЕРБ-СДС - Радомир Чолаков, Десислава Атанасова, Красимир Вълчев;

- от "Демократична България" - Елисавета Белобрадова, Ивайло Мирчев, Надежда Йорданова, Христо Иванов;

- от "БСП за България" - Иван Иванов, Корнелия Нинова и Кристиан Иванов Вигенин.

Решението, с което ЦИК обявява имената им, е публикувано снощи в 20:31 ч. Според него 28-те избрани в два МИР имат еднодневен срок от узнаването, за да обявят от кой от тях влизат в Народното събрание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови