Ексклузивно Кирил Петков: България експулсира 70 руски дипломати (допълнена)

Над 8 млн. лева си поделят 4 региона за укротяване на реките

OFFNews Последна промяна на 03 декември 2019 в 19:19 1748 0

Снимка OFFNews

С над 8 млн. лв. областите Смолян, Благоевград, Кърджали и Хасково ще укрепват критични участъци по реките Струма, Места, Арда и Марица и техни притоци.

Средствата са осигурени по управляваната от МРРБ Програма за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Гърция – България 2014-2020 г., съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Четирите областни администрации изпълняват стратегическия проект „FLOOD PROTECTION“, насочен към справяне с риска от наводнения в трансграничния регион. Партньори от гръцка страна са регионите на Централна Македония, Източна Македония и Тракия, и децентрализираната администрация на Македония и Тракия.

Малко над 2,1 млн. лв. са инвестирани по проекта в област Кърджали. С тях се изгради защитна дига с обща дължина от 2 км по двата бряга на река Крумовица в района на главен път Кърджали - ГКПП Маказа при село Вранско, както и 40 метра подпорни стени с различни височини при вливането на р. Елбасан дере в Крумовица.

По този начин е укрепен и защитен както главният път, изложен на риск от подкопаване при високи води, така и жителите на селото и собствениците на земеделски земи в района. По проекта е изградена и подпорна стена на р. Джебелска край село Тютюнче. Тя ще защитава редица жилищни сгради, изложени на риск от срутване при прииждане на реката. Дейностите приключиха в края на месец ноември.

В област Смолян по проекта са вложени малко над 2,5 млн. лв. С част от тях е финансирана подпорна стена по десния бряг на р. Черна (основен приток на река Арда) на ул. „Петър Берон“ в град Смолян.

Така е възстановена и укрепена главната пътна комуникация на града, почистено е речното корито и е предотвратено бъдещо разрушаване на бреговете, защитавайки живеещите в съседните блокове. С другата част от финансирането е изградена нова и надградена съществуваща стоманобетонна стена по левия бряг на река Върбица в кв. „Изгрев” в Златоград. Нова стоманобетонна стена вече има и по левия бряг на р. Чепинска в гр. Рудозем.

Над 1,5 млн.лв. са средствата за област Благоевград по проекта. С тях са изградени защитни съоръжения по р. Струма, включващи направа на нови и ремонт на съществуващи прагове по реката, както и нови защитни съоръжения срещу наводнения в близост до Симитли и селата Крупник, Илинденци, Микрево, Българчево, Долно Церово и Рибник и мина „Ораново“.

Малко над 2 млн. лв. е бюджетът за област Хасково. Средствата ще бъдат вложени в укрепване на десния бряг на р. Марица при с. Ябълково. Дейностите по изпълнение на съоръженията вече стартираха. Предвижда се да приключат до месец септември догодина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови