Над 40 закона в програмата на кабинета. От нея зависят милиардите по Плана, на ход са депутатите

Александра Маркарян 06 юли 2022 в 10:42 1858 0

Кирил Петков

Снимка БТА/Владимир Шоков

Кирил Петков

Законодателната програма на правителството в оставка съдържа над 40 законопроекта. Тя е била завършена вчера, съобщи преди началото на днешното заседание на Министерския съвет премиерът в оставка Кирил Петков.

От изпълнението ѝ в заложените срокове зависи дали България ще получи средствата, предвидени в Плана за възстановяване и устойчивост. Те са в размер на 5.69 милиарда евро.

Заложеният срок е шестмесечен, но е необходимо част от законопроектите да бъдат приети от Народното събрание за четири месеца.

"Във вчерашния ден завършихме законодателната програма на коалицията, изготвена на база разговорите с всички коалиционни партньори.

Днес ще бъде изпратена цялата програма.

Тя съдържа над 40 законопроекта, които трябва да бъдат приети през следващите 6 месеца, но реално голяма част от тях трябва да бъдат приети през следващите четири месеца, ако искаме България да продължи със същия темп и милиардите евро за усвояване, които трябва да влязат в българската икономика, да се усвоят", каза Петков.

Изпълнението на програмата, респективно получаването на средствата, е заложник на решението на депутатите.

След свалянето на редовния кабинет "Петков" след оттеглянето на ИТН от коалицията и с вот на недоверие по инициатива ГЕРБ-СДС през юни президентът връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на първата политическа сила - "Продължаваме промяната". Оттам излъчиха настоящия вицепремиер Асен Василев за евентуален следващ кабинет. Той и колегите му имат задачата да спечелят необходимите им за мнозинство от поне 121 гласа в 47-ото Народно събрание, за да могат да прокарат законодателните си инициативи.

Ще има ли мнозинство в парламента и второ правителство на ПП ще стане ясно в петък, когато Василев трябва да върне мандата на президента Радев изпълнен или не. Във втория случай държавният глава връчва проучвателен мандат на втората по резултат от последните парламентарни избори политическа сила - ГЕРБ-СДС. Оттам обявиха още по време на консултациите на "Дондуков" 2, че веднага ще върнат мандата. Радев решава на кого да връчи третия мандат. Ако той е неуспешен, трябва да излъчи служебно правителство до провеждането на предсрочни парламентарни избори и съставянето на редовно правителство.

С оглед сложната ситуация и сроковете за законопроектите днес премиерът в оставка Петков отново призова депутатите:

"Ето защо е толкова важно решението в следващите няколко дни на всеки един депутат, който трябва да реши иска ли да закрие българския парламент и да направи невъзможно тази програма да се реализира, или ще поеме държавно отговорно отношение и ще застане зад развитието на България". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови