Над 100 млн. лв. ще струва обвързване на помощите за хората с увреждания с прага на бедност

OFFNews Последна промяна на 29 юли 2018 в 10:55 1306 0

Над 100 млн. лв. ще струва обвързване на месечната помощ за хората с увреждания с прага на бедност. Това заяви пред БНР социалният министър Бисер Петков.

Очаква се законопроектът за хората с увреждания да бъде внесен в парламента през есента.

Идеята е помощите да заменят сегашните добавки за интеграция, а целта на законодателните предложения е хората с увреждания над 18 години да получават средства равни на тази, които им се полагат преди да навършат пълнолетие.

"Сумарната подкрепа на хората с увреждания, която ще получават като социална инвалидна пенсия, на която те имат право и получават от държавното обществено осигуряване, и тази месечна финансова помощ, трябва да е 100 процента от линията на бедност. Като допълнително те получават и добавка за чужда помощ, допълнително имат право и на така наречената "асистентска услуга", обясни Петков.

В момента от бюджета за хората с увреждания се заделят над 2 милиарда лева, като само за инвалидни пенсии се изплащат 1.7 милиарда лева. Предстои изготвянето на финансова оценка на законопроекта, която ще се съгласува и с финансовото министерство, уточни Бисер Петков.

"Правителството има волята да решава проблемите и да отговаря на реалистичните искания на хората с увреждания. Разговори са водени, параметрите са дадени. Въпросът е, че трябва кабинетът да има убеждението, че по този начин не решава съществените проблеми на хората с увреждания, защото не бива да се получава това, както стана, след като се увеличи финансовата подкрепа за семействата на деца с увреждания, за което се даде една немалка сума, а се оказа, че проблемите не са решени и майките излязоха на протест", коментира Петков.

По думите му стремежът на министерството е да предложи цялостно решение на проблемите на хората с увреждания. 

В готвения законопроект се предлага да има 3 степени на зависимост, които ще се оценяват. В зависимост от индивидуалната оценка ще се определя конкретно за всеки. Лимитът, който държавата ще финансира, ще бъде определен в тези рамки, които са предложени в законопроекта, допълни той. 

Има и предложение работодателите да наемат хора с увреждания на квотен принцип, като на работодателите да се дават и различни стимули. 

Майките на деца с увреждания излизат утре на национален протест с искане за законови промени, които да гарантират достоен живот на децата им. 

По този повод Петков каза, че кани родителите на заседанието на работната група, която изготвя законопроекта, защото там е мястото да изразят позицията си и да бъдат чути. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови