На първо четене: Щатът на "Гранична полиция" ще бъде увеличен с 1264 души

OFFNews 15 март 2024 в 14:44 1368 1

НС

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Щатът на "Гранична полиция" ще бъде увеличен с 1264 бройки. Промените са част от законопроекта за изменение и допълнение на Закона за държавната администрация. Те бяха гласувани от депутатите на първо четене.

Народното събрание прие на първо четене и законодателни промени за задължаване на МВР да охранява бежанските центрове. 

Законопроектите за промени в Закона за администрацията и в Закона за Министерството на вътрешните работи бяха внесени от лидерите на ГЕРБ Бойко Борисов, на ДПС- Делян Пеевски, и група народни представители след сблъсъците  между българи и мигранти в столицата през миналата седмица и последвалото обществено напрежение и протести

При гласуването на законопроекта 138 депутати бяха "за", но от ПП-ДБ отново не подкрепиха промените - двама бяха "против", а 44 се въздържаха. Депутатите на Кирил Петков и Христо Иванов гласуваха против вкарването на точките в дневния ред.

БСП, ИТН и "Възраждане" обаче подкрепиха промените в Закона за държавната администрация. Според  БСП има проблем по границите, свързан с мигрантския натиск и щатът на ГД "Гранична полиция“ е трябвало да бъде увеличен преди години. От "Възраждане" заявиха, че изискват при приемане на закона да се избегне разширително тълкуване, така че да не се добавят нови бройки към служители на администрацията, а да се осигурят повече полицаи на терен.

В мотивите на законопроекта ГЕРБ и ДПС пишат, че с увеличението на щатната бройка ще отпадне нуждата от командироване на полицейски служители от други структури на МВР, така че "Гранична полиция" самостоятелно да пази границата ни.

"Произтичащите заплахи за националната сигурност, вследствие на безпрецедентния мигрантски поток, налагат предприемане на мерки за повишаване на възможностите на "Гранична полиция" за осъществяване на надежден граничен контрол", пише още в мотивите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

605

1

avitohol

15.03 2024 в 14:49

Електрооно правителство по български.
Вместо 100-200 термокамери - 1200 млади прави мъже да се мотаят в униформи и без работа и само на заплати.
После ми недостига работна ръка ... ще внасяме от Тамбукту
 
X

Да помогнем на украинските деца!