Quantcast

На първо четене: Правото на неизбежна отбрана ще важи при всяко незаконно влизане в жилище

OFFNews Последна промяна на 08 май 2019 в 13:15 16335 3

На първо четене депутатите приеха промени в Наказателния кодекс, които предвиждат либерализирането на дефиницията за "неизбежна отбрана".

Според текстовете причиняването на смърт или телесна повреда няма да се преследва, ако: е извършено противозаконно влизане в жилището на отбраняващия се; нападението е извършено от две или повече лица, от въоръжен човек или през нощта; нападението е насочено срещу "живота, здравето, половата неприкосновеност на отбраняващия се".

Текстовете бяха приети единодушно на първо четене от присъстващите днес 106 народни представители. Депутатите от БСП продължават със своя парламентарен бойкот, а народните представители от ДПС избраха да отсъстват заради началото на Рамадан.

Предложението бе инициирано от малкия партньор в управляващата коалиция "Обединени патриоти" вследствие на миналогодишния казус в Пловдив, където лекар простреля смъртоносно мъж, докато той се опитвал да обере гаража му.

Според заместник-председателя на ПГ на Патриотите Искрен Веселинов, законът не е достатъчно толерантен към тези, които защитават собствеността си. Сегашните правила повеляват отбраняващият се да не носи наказателна отговорност, само ако нападението срещу него е извършено чрез насилствено проникване или с взлом.

Някои представители на ГЕРБ изразиха колебания относно текстовете, които се очаква да претърпят прецизиране между първо и второ четене. Депутатите гласуваха срокът за предложения да е максималният възможен такъв - 3 седмици. Очаква се в този период да се даде по-ясна дефиниция на термина "неизбежна отбрана". 

Депутатите още приеха промени, които предвиждат по-тежки санкции за т.нар. маловажни кражби. Към момента за такива се считат кражби на стойност под две минимални заплати, като предложението е сумата да бъде намалена на една минимална заплата. В текстовете още се предлага да се увеличи глобата за подобна кражба, когато предметът е възстановен. Сегашният закон предвижда от 100 до 300 лв., а според приетото на първо четене предложение сумата ще бъде между 500 и 1000 лв. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4908

3

zuljin

08.05 2019 в 20:53

МВР няма време за вас, то контролира наркопазара на Боко и Цвъки!!!

7671

2

Hissarion

08.05 2019 в 13:50

МВРО скоро ще въведат доживотни присъди за кокошкарство, но паспортните далавери за милиони ще минават с обикновено извинение.

8162

1

sawall

08.05 2019 в 13:34

Това за кражбите е хубаво, но има ли смисъл, ако няма полицаи, които да имат време и желание да ги разследват и да налагат наказанията? И то при положение, че вече имаме най-много полицаи на глава от населението и огромна част от бюджета (в сравнение с други държави от ЕС) отива за МВР. Проблемът май е в ефективността на МВР, не в законите.