На първо четене: Партиите ще връщат надплатените държавни субсидии

OFFNews Последна промяна на 06 юни 2019 в 12:44 1987 1

Парламентът прие единодушно на първо четене със 170 гласа "за" промени в Закона за политическите партии, които предвиждат получилите завишени държавни субсидии партии да върнат "надвзетото" от тях за последните три години. Промените още целят да премахнат възможностите за неправомерно надплащане на партийна субсидия и и я фиксират на 11 лв. за глас.

Законопроектът бе внесен от Министерски съвет, след като редакционният екип на "Шоуто на Слави" разкри, че 6 партии са получили завишен размер субсидии в периода 2016-2018 г. и вместо 11 лв. са взимали по 13,23 лв. на глас. Вчера още стана ясно, че през 2012 г. ГЕРБ е получила по-голяма субсидия отколкото ѝ се е полагало.

Законопроектът предвижда прецизирането на правилата за формиране и разпределение на държавната субсидия, както и регламентиране на отношенията във връзка с прилагането на закона в предходни години. Според тези промени субсидията се фиксира на 11 лв. за действително получен глас и такаобщо  тя ще бъде намалена с 6,5 млн. лв. Ще бъдат спестени около 14,5 млн. лв., ако този начин на изчисляване бъде приложен към периода 26 май 2016 г. - 30 април 2019 г. 

В същото време парламентът отхвърли предложението на "Воля" държавна субсидия да се полага само на парламентарно представените партии и коалиции, което според тях би спестило пари от държавния бюджет.

По време на обсъжданията депутатът от БСП Крум Зарков коментира, че след разкритията адекватна реакция е имало само от страна на прокуратурата. "Министерството на финансите веднага посочи, че вината не е в него. Министерски съвет пък внесе скоростно законопроект, който да потвърди това. Като че ли единствено адекватно реагира прокуратурата".

Депутатът от ГЕРБ и председател на бюджетната комисия Менда Стоянова поясни, че няма законово нарушение при определянето на размера на субсидиите, а става въпрос просто за техническа грешка при отчитането на гласовете "не подкрепям никого" и изчисляването на субсидиите. Тя все пак подчерта, че възмущението на БСП е странно, при положение че те също са взимали завишени субсидии.

11 лв., но докога?

Днес обаче стана ясно, че от управляващата партия внасят законопроект, който предлага субсидията да бъде намалена на 1 лв. за глас. Той обаче предстои да бъде обсъден и гласуван.

В кулоарите на Народното събрание лидерът на НФСБ Валери Симеонов коментира, че от партията ще подкрепят предложението на премиера за намаляване на субсидията на 1лв., но ще настояват за текстове, които да позволяват на партиите да взимат официално финансиране. Според него в противен случай се рискува партиите да попаднат в ръцете на задкулисни играчи, или "олигархията. 

"Предложението за намаляването на субсидията ще го подкрепим - това е естествено. Но трябва да има и текстове, които да дават възможност за официално финансиране на партиите. Защото не виждам какво лошо има в това например телевизия СКАТ официално да помага на НФСБ. Защото другото е залитане към популизма", завърши той. 

Симеонов още допълни, че според него премиерът е изпълнителната власт и няма работа в Народното събрание да казва на депутатите какво да правят. 

В кулоарите депутатът от БСП Крум Зарков още коментира, че предложението за намаляването на субсидиите на 1 лв. е "кризисен пиар на гърба на народа, парламента и държавния бюджет" и с него се цели отклоняване на вниманието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11014

1

случайно прочетох

06.06 2019 в 13:48

"Симеонов още допълни, че според него премиерът е изпълнителната власт и няма работа в Народното събрание да казва на депутатите какво да правят. "

И до кога ще търпим това вмешателство?