На Мая Манолова й мирише на пещерен антикомунизъм

OFFNews 03 юли 2014 в 10:34 8288 11

Мая Манолова

Снимка Кадър, Нова телевизия

Промените в Наказателния кодекс, които трябваше да отменят давността на престъпленията на комунистическия режим, миришат на "пещерен антикомунизъм".

Това заяви в кулоарите на парламента зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова. Червеното острие визира законопроекта за изменения в Наказателния кодекс, който трябваше да отмени давността на престъпленията, извършени от комунистическия режим. Текстовете касаят престъпленията, "извършени по политически причини от лица, свързани с комунистическия режим след 9 септември 1944 г., включително и тези, свързани с т. нар. "възродителен процес". Текстовете на ГЕРБ предлагат давността за тези престъпления (убийство, телесни повреди, противозаконно лишаване от свобода") да отпадне.

Законопроектът се подкрепя от ГЕРБ и ДПС, а за да осуетят приемането му вчера, БСП умело използваха процедурни хватки. Според Мая Манолова обаче това е честна позиция от страна на левицата:

"Договорката беше в пленарна зала да бъдат гласувани консенсусни законопроекти. Законопроектът, който вчера се опитваха от ГЕРБ и ДПС да пробутат, не е консенсусен. Той просто мирише на пещерен антикомунизъм, с който ние няма как да се съгласим, така че това не беше консенсусен законопроект и ние имаме ясна позиция, че ще направим всичко възможно той да не бъде приет. Честно и почтено поведение от страна на КБ."

Според Лютви Местан обаче в законопроекта няма нищо лошо и по него би трябва да има изначално съгласие. По думите му БСП е европейска партия, именно защото е направила трезва оценка за миналото си.

"Той засяга един фундаментален проблем, по който аз очаквам а приори да е на лично съгласие. Би трбявало да го има, включително и от страна на БСП, защото ние възприемаме БСП като политическа сила, системна, разположена в съвременния демократичен спектър и тя е там, именно защото направи трезва оценка за комунистическото наследство в България, и в този смисъл на мен ми е трудно да съзра съображения против тези текстове в НК, в това число и от БСП, именно защото е социалистическа партия, член на ПЕС."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!