На Мая Манолова й мирише на пещерен антикомунизъм

OFFNews Последна промяна на 03 юли 2014 в 10:34 7705 11

Мая Манолова

Снимка Кадър, Нова телевизия

Промените в Наказателния кодекс, които трябваше да отменят давността на престъпленията на комунистическия режим, миришат на "пещерен антикомунизъм".

Това заяви в кулоарите на парламента зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова. Червеното острие визира законопроекта за изменения в Наказателния кодекс, който трябваше да отмени давността на престъпленията, извършени от комунистическия режим. Текстовете касаят престъпленията, "извършени по политически причини от лица, свързани с комунистическия режим след 9 септември 1944 г., включително и тези, свързани с т. нар. "възродителен процес". Текстовете на ГЕРБ предлагат давността за тези престъпления (убийство, телесни повреди, противозаконно лишаване от свобода") да отпадне.

Законопроектът се подкрепя от ГЕРБ и ДПС, а за да осуетят приемането му вчера, БСП умело използваха процедурни хватки. Според Мая Манолова обаче това е честна позиция от страна на левицата:

"Договорката беше в пленарна зала да бъдат гласувани консенсусни законопроекти. Законопроектът, който вчера се опитваха от ГЕРБ и ДПС да пробутат, не е консенсусен. Той просто мирише на пещерен антикомунизъм, с който ние няма как да се съгласим, така че това не беше консенсусен законопроект и ние имаме ясна позиция, че ще направим всичко възможно той да не бъде приет. Честно и почтено поведение от страна на КБ."

Според Лютви Местан обаче в законопроекта няма нищо лошо и по него би трябва да има изначално съгласие. По думите му БСП е европейска партия, именно защото е направила трезва оценка за миналото си.

"Той засяга един фундаментален проблем, по който аз очаквам а приори да е на лично съгласие. Би трбявало да го има, включително и от страна на БСП, защото ние възприемаме БСП като политическа сила, системна, разположена в съвременния демократичен спектър и тя е там, именно защото направи трезва оценка за комунистическото наследство в България, и в този смисъл на мен ми е трудно да съзра съображения против тези текстове в НК, в това число и от БСП, именно защото е социалистическа партия, член на ПЕС."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.07 2014 в 15:34

След като комунизъъъма е пещерен ,какъв трябва да е антикомунизYYYYма?????

03.07 2014 в 14:38

Еи ''вива''№1 моето момченце/момиченце прочети какво е написал ''El Toro''№4 или се поинтересувай за историята на България, по точно за комунизма!Относно тиквите, иди и обери ''краставиците'' на ДПС.,но се наведи като береш!

03.07 2014 в 12:43

Само като те гледам, ми замирисва на развалена скумрия, Манолова.

03.07 2014 в 12:06

Та как ще са съгласни, те са си БКП с променена буква в абревиатурата! То не може да вземеш всичките активи на БКП, а за пасивите да си пасуващ!

03.07 2014 в 11:37

Поредно доказателство, че червените изроди нищо ново не са научили и нищо старо не са забравили. Галева е типична нелегална /ало, ало/комунистка - примитивна и нахална. Отровиха живота на поколения хора, деморализираха цяла една нация, показаха най-лошото, което човечеството може да роди. Наказание за престъпниците и после - забвение, това е!

03.07 2014 в 11:34

Мая Манолова мирише на пещерна комунистка.

03.07 2014 в 11:34

Как да не е пещерен, бе Майче, като ни върнахте в пещерите, да мислим само дали ще има нещо за ядене...

03.07 2014 в 11:18

На времето, като бях дете, пред вкъщи спряха две коли пълни с хора. Нахълтаха вкъщи, мен ме изритаха на улицата и обърнаха къщата с главата на долу. Излезе, че търсели радиопредавател, нищо не намериха, но и нищо не им попречи да държът баща ми година в затворите. Няма да ви разкажа за мъката и унизението, което майка ми преживя. Та...турям го и на целувката им и на извинението им. На Местан...два пъти.

03.07 2014 в 10:47

А така! Оправдаване на мракобесието! Наистина честна позиция! БСП ДЕКЛАРИРА, ЧЕ НЯМА ДА ОСЪДИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА, ИЗВЪРШЕНИ ОТ НЕЯ. Местан да си вземе целувката обратно. И хилядите хора, докарани да чуят миналото лято как Станишев се извинява за възродителния процес да го...

03.07 2014 в 10:46

Вонята излиза от интимната пещера на Мая Магистралката... Дали пък точно там не са се скрили братя Галеви?