На фона на спрените поръчки: Властта купува мебели за половин милион

OFFNews 25 март 2016 в 13:21 9921 13

Министерски съвет обяви обществена поръчка за доставка и монтаж на мебели в резиденцията "Евксиноград" за близо 500 хил. лв. Това е втората подобна поръчка, която правителството прави, след като през декември поръча луксозни табуретки за 80 хил. лв. Отделно от това правителството планира ремонт на правителствената резиденция за близо 6.7 млн. лв. 

С мебелите трябва да бъдат обзаведени трапезария, музикална стая, билярден салон, зала за приеми, зала за аудиенции, работен кабинет за княза, спалните на княза и на княгинята майка и др. 

За спалнята на княгинята се търсят мебели в стил Рококо. Сред тях са месингово легло с пружина и матрак. За спалнята се търси също и гардероб, шкаф с остъклени вратички, тоалетна масичка, писалищна маса, нощна масичка, осмоъгълна масичка и четири малки столове. 

Сред помещенията, които трябва да бъдат дообзаведени, е и билярдният салон. Мебелите за него трябва да бъдат в стил Чипъндейл и сред тях е махагонова билярдна маса. Към това трябва да бъдат доставени и три махагонови маси за грог. 

Сред поръчаните мебели е легло за княгинята майка.

Махагоновата маса за билярд ще бъде разположена в стаята за развлечения.

Сред ВИП-залите, които трябва да бъдат обзаведени е и залата за приеми. За там трябва да бъдат доставени "отоманка (овалнацентрална табуретка с висок тапициран гръб)" в стил Рококо и ниска осмоъгълна централна маса в бяло.

Най-"крещяща" е нуждата от нови мебели за Залата за аудиенции. За там се очаква едно тапицирано канапе, триместно канапе тип отоманка, шест тапицирани фотьойла, в стил Чипъндейл, шест тапицирани столове "от подбрани форми", една "ниска библиотека", Чипъндейл писалищна маса, Чипъндейл маса със сгъваем плот и три осмоъгълни масички, както и параван "с три сгъвки".

Към всички поръчани мебели има забележка "да се държи сметка за запазването на целостта в обзавеждането" на съответното помещение, в което трябва да бъдат положени. 

Освен покоите на княза и княгинята, ще бъдат обзаведени и тоалетните помещения. Една от най-любопитните поръчки е за стаята за гости, за която се търси "табуретка с биде (гърне)" в стил Рококо, както и двойна умивална маса с мраморен плот. Към тоалетните помещения, които трябва да бъдат допълнително обзаведени, попадат и тези на княза и княгинята.

Пълен списък с търсените мебели може да видите ТУК

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!