МЗ обвини Здравната каса за проблема с "Пирогов"

OFFNews 01 юни 2016 в 16:59 2145 0

Снимка БГНЕС

Министерството на здравеопазването обяви, че лоша организация в Столичната здравна каса е станала причина за проблемите с болница "Пирогов". 

Това обяви пред БНТ зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков. 

Той обясни, че вместо започнат от договорите с големите болници, от Столичната здравна каса са започнали от малките лечебни заведения, в резултат на което са сключени само 15 договора, а 66 чакат, докато в страната има близо 300 подписани и едва 10 чакащи. 

"Не може да се дава предимство на малките лечебни заведения пред мастодонтите на българското здравеопазване. Без да е задължение на министерството, от вчера е създадена организация за преодоляване на забавянето, така че до края на седмицата всички договори със здравната каса да бъдат подписани, обяви Шарков. 

Документите на "Пирогов" са внесени на 22 април, а ръководството е извикано да ги подпише в последния ден - на 30 април. Имало е много грешки и неточности, изпуснати специалности, повторения на клиники, фигурирали са хора, непознати в болницата, допълни зам.-министърът.

По повод думите на директора на "Пирогов" проф. Стоян Миланов, че забавянето на парите за болницата са с цел да бъде притиснат да го подпише, Шарков коментира, че не му е работа да бъде посредник и няма да влиза в конспиративни теории. Той обаче беше категоричен, че проблемът не е свързан с националната здравна карта.

"Безспорно има хора, на които им се иска проблемът, възникнал в София, да е свързан с националната здравна карта, но след като в цялата страна няма такъв проблем, няма как да е така и за столицата", коментира Ваньо Шарков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови