Quantcast

Преведоха на "Пирогов" парите за заплати

OFFNews Последна промяна на 31 май 2016 в 15:47 2128 1

На сметката на болница "Пирогов" вече се получени средства за забавените заплати - 4 427 436 лв., след като вчера от лечебното заведение обявиха, че са в стачна готовност, понеже Здравната каса е забавила изплащането на дължимите средства и служителите не са получили заплатите си за април. 

В същото време стана ясно, че болницата няма да подпише договора си с РЗОК-София, тъй като е получила "обидни условия". Директорът на болницата проф. Стоян Миланов дори посочи по-рано днес, че неизплащането на дължимата сума е било вид натиск, за да се подпише договорът с Касата. 

Проф. Миланов се е срещнал със здравния министър Петър Москов, за да обсъдят доклад, поискан от Москов, който директорът на болницата е представил вчера. 

По време на срещата са обсъдени конкретните проблеми и несъответствия, които проф. Миланов е констатирал в предложените му от Софийска Районна каса документи за подпис.

Сред тях са липсващи специалности и работещи в “Пирогов” специалисти, дублирани са клинични пътеки и липсващи такива, некоректно определен брой на леглата в отделенията. 

От "Пирогов" обясниха, че за тях е необяснимо защо тези грешки не са коригирани, след като още преди 40 дни, на 22 април, документите на болницата са подадени в РЗОК- София.

Ще бъдат организирани и общи екипи на РЗОК- София и “Пирогов” работят по отстраняването на неточностите по предложения вчера договор.

В същото време НЗОК съобщи, че са преведени авансово парите и на болниците, които все още не са подписали договорите си. В това число влизат както парите по клинични пътеки и процедури, така и парите за онколекарства и медицински изделия, които Касата плаща на болниците.

Авансово средства са преведени на 65 болници в София и на още няколко в страната. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21762

1

spirit оригиналът

31.05 2016 в 16:42

Идеите на д-р Петър Москов за промени в здравното осигуряване ще спестят много пари. В момента в България има близо 2,2 млн. пенсионери, за които държавата внася в здравната каса минимална сума – за всеки по около 200 лв. годишно.

Това е два пъти по-малко,

отколкото са длъжни да внасят самоосигуряващите се, а възрастните хора най-често боледуват и съответно – харчат парите на касата. Според СЗО човек над 60 години има средно три хронични заболявания.

Сега Москов смята да раздели медицинските услуги на две – за основните касата ще плаща безусловно, а за останалите ще чакаш или ще си плащаш. Кои точно ще са основни и кои допълнителни министърът ще определи с наредба. Ако не си се разболял от правилната болест

и трябва да си платиш,

а не можеш, ще чакаш, докато ти дойде редът или докато умреш. Което настъпи по-рано.